ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε φοιτητές στην Ε.Ε.

17 Οκτωβρίου 2019, 11:36

images

Ο οργανισμός ασφάλισης υγείας διευκρινίζει σε φοιτητές που σπουδάζουν σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε φοιτητές που είναι ασφαλισμένοι σε άλλες χώρες και σπουδάζουν στην Κύπρο για τον τρόπο που θα λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ που σπουδάζουν σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, μπορούν να λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω του εθνικού συστήματος υγείας του κράτους μέλους στο οποίο σπουδάζουν.

Οι φοιτητές έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που καθορίζονται από το σύστημα υγείας του εν λόγω κράτους μέλους. Για να μπορούν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές, οι φοιτητές πρέπει να έχουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ)

Δικαιούχοι του ΓεΣΥ που σπουδάζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) πριν φύγουν από την Κύπρο και αφού ολοκληρώσουν την εγγραφή τους στο ΓεΣΥ.

Η υποβολή της αίτησης για έκδοση ΕΚΑΑ γίνεται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη («ΚΕΠ») ή Κέντρα Πολιτών («ΚΕΠΟ»). Σημειώνεται ότι στην ΕΚΑΑ αναγράφεται η ημερομηνία λήξης. Μετά την ημερομηνία αυτή, η ΕΚΑΑ θεωρείται άκυρη και δεν θα μπορεί να γίνεται δεκτή κατά τη λήψη υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Με την παρουσίαση της ΕΚΑΑ οι φοιτητές μπορούν να λαμβάνουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως θεραπείες έκτακτης ανάγκης, επισκέψεις σε εξειδικευμένους γιατρούς, συνταγές με τα απαραίτητα φαρμακευτικά προϊόντα, ή εργαστηριακές / διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, εγχειρήσεις.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ποικίλουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Με την ΕΚΑΑ θα μπορούν οι φοιτητές να λαμβάνουν τις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχονται από το σύστημα υγείας του κράτους μέλους στο οποίο σπουδάζουν.

Σχετικά με τους φοιτητές που είναι ασφαλισμένοι σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, και σπουδάζουν στην Κύπρο θα πρέπει πριν ταξιδέψουν από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, στην Κύπρο για σπουδές, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για έκδοση ΕΚΑΑ, στον υπεύθυνο φορέα ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης στη χώρα τους.

Φοιτητές με ΕΚΑΑ στο παρόν στάδιο, οι φοιτητές που είναι κάτοχοι ΕΚΑΑ μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μόνο μέσω των παροχέων του δημόσιου τομέα.

Αναμένεται ότι η παροχή υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω του ΓεΣΥ θα είναι εφικτή με την έναρξη της δεύτερης φάσης εφαρμογής του ΓεΣΥ, τον Ιούνιο του 2020. Ο Οργανισμός θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση όταν αυτό είναι εφικτό.

οι φοιτητές που είναι ασφαλισμένοι σε άλλη χώρα της ΕΕ και κατέχουν ΕΚΑΑ μπορούν να λαμβάνετε την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως θεραπείες έκτακτης ανάγκης, επισκέψεις σε εξειδικευμένους γιατρούς, συνταγές με τα απαραίτητα φαρμακευτικά προϊόντα, ή εργαστηριακές / διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία και εγχειρήσεις.

Τονίζεται ότι τα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ποικίλουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ, έτσι, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχονται από το ΓεΣΥ και όχι με βάση τις διατάξεις του εθνικού συστήματος υγείας της πατρίδα τους.

Σχετικά Άρθρα