ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

HERA: Πρόγραμμα άνω των €730 εκατ. για τομέα υγείας

21 Δεκεμβρίου 2023, 16:27

images

Tο πρόγραμμα εργασίας της για το 2024, προϋπολογισμού άνω των €730 εκατ. ενέκρινε σήμερα η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, η HERA, βασιζόμενη σε προηγούμενα επιτεύγματά της, όπως η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια και η HERA Invest, ένας χρηματοδοτικός μηχανισμός σχεδιασμένος για την προσέλκυση και τη μόχλευση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων σε καινοτόμες τεχνολογίες , θα συνεχίσει να ενισχύει τη συνολική ετοιμότητα της ΕΕ έναντι μελλοντικών απειλών κατά της υγείας.

Παράλληλα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη και τους βιομηχανικούς εταίρους για την ανθεκτικότητα της προμήθειας κρίσιμων φαρμάκων.

Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει την παρακολούθηση της προσφοράς και της ζήτησης, τη δημιουργία μιας πλατφόρμας αντιστοίχισης, κοινές προμήθειες και συμβάσεις δέσμευσης δυναμικότητας.

«Από  το Σεπτέμβριο του 2021 που συστάθηκε, η HERA αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΕ κατά των αναδυόμενων απειλών κατά της υγείας, συμβάλλοντας στην παρακολούθησή τους και θέτοντας σε εφαρμογή μέσα αποτελεσματικής αντίδρασης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Περεταίρω, η HERA θα προωθήσει επίσης μια προσέγγιση της ασφάλειας του εφοδιασμού της ΕΕ συντονισμένη με εταίρους και ενδιαφερόμενα μέρη σε ενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως μέσω μιας συμμαχίας για τα κρίσιμα φάρμακα, η οποία θα δρομολογηθεί στις αρχές του 2024.

Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της HERA για το επόμενο έτος, είναι η συνεχής ανάπτυξη και υλοποίηση της στρατηγικής για τα εμβόλια επόμενης γενιάς.

Επιπλέον, η HERA επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατηγική της προσέγγιση για τη δημιουργία αποθεμάτων μέσω κοινής δράσης και μελέτης για τη διαμόρφωση καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων.

Τέλος, όσον αφορά την αξιολόγηση απειλών και τη συλλογής πληροφοριών, η HERA θα επεκτείνει το παγκόσμιο σύστημα επιτήρησης λυμάτων και θα συστήσει διεθνή κοινοπραξία για την επιτήρηση του κορονοϊού και άλλων ιών στα λύματα.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προσέλκυση χρηματοδότησης από διάφορες πηγές και, σε πρώτη φάση, θα καλύψει πάνω από 20 αερολιμένες σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates.

 

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα