ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΗΒ: Η ακρίβεια πλήττει την ψυχική υγεία

27 Ιουνίου 2023, 13:33

images

Μικρή πτώση του επιμέρους πληθωρισμού στα τρόφιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής (BRC) για τον Ιούνιο, με βάση τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των νωπών τροφίμων έχουν αυξηθεί τον τρέχοντα μήνα κατά 15,7% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το Μάιο ήταν 17,2%.

Όπως σημειώνεται, παρά αυτή τη μείωση, ο ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων παραμένει ένας από τους υψηλότερους που έχει καταγραφεί τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Συνολικά οι τιμές στα καταστήματα λιανικής τον Ιούνιο έτρεχαν με ρυθμό αύξησης 8,4% έναντι 9% το Μάιο.

Οι τιμές μειώθηκαν κυρίως στο γάλα, στο τυρί και στα αυγά, όσον αφορά τα τρόφιμα, ενώ από τα υπόλοιπα προϊόντα μειώθηκαν οι τιμές κυρίως στα ενδύματα και στις ηλεκτρικές συσκευές.

Παρόλα αυτά, σε βασικά και αγαπημένα είδη διατροφής για τους Βρετανούς, οι τιμές παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες. Ενδεικτικά, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022, τα λευκά φασόλια σε σάλτσα ντομάτας που αποτελούν σταθερή επιλογή για το βρετανικό πρόγευμα κοστίζουν 22% περισσότερο, η μαγιονέζα 20%, τα αυγά και η ζάχαρη 19%, το τυρί 17%, το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο 16%, το γάλα 14%, το ψωμί και οι ντομάτες 13%, το κοτόπουλο, ο σολομός, το βούτυρο, τα κρεμμύδια και ο μοσχαρίσιος κιμάς 11%.

Τα νέα στοιχεία έρχονται ενώ οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων αλυσίδων σουπερμάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο (Tesco, Sainsbury’s, Asda, Morrisons) εμφανίζονται εντός της ημέρας ενώπιον της Επιτροπής Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Βουλής των Κοινοτήτων για να εξηγήσουν αυτές τις υψηλές τιμές.

Σημειώνεται ότι ακόμα και μειωμένος ο επιμέρους πληθωρισμός τροφίμων είναι σχεδόν διπλάσιος από την τιμή του συνολικού πληθωρισμού στη χώρα, που παρέμεινε για το Μάιο σταθερός στο 8,7%.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουν οι βουλευτές που απαρτίζουν την Επιτροπή στα περιθώρια κέρδους με τα οποία λειτουργούν τα σουπερμάρκετ, στις συνθήκες ανταγωνισμού στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο ερώτημα του πότε μπορούν να αναμένουν οι καταναλωτές να δουν σημαντική μείωση στις τιμές.

Οι επιπτώσεις της παρατεταμένης κρίσης ακρίβειας, πέρα από τις προφανείς στο διαθέσιμο εισόδημα των κατοίκων της Βρετανίας, αποκαλύπτονται σε σημερινή έκθεση της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων του καταναλωτή Which? και αφορούν την επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των καταναλωτών, ιδίως όσων έχουν μικρά παιδιά.

Συνολικά ένας στους τέσσερις καταναλωτές δηλώνουν πως η ακρίβεια επηρεάζει την ψυχική τους υγεία, με άγχος, έντονη ανησυχία και ανασφάλεια.

Το 23% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι οι αυξημένες τιμές δεν τους επιτρέπουν να ακολουθούν μία υγιή διατροφή. Το 22% λένε πως έχουν χάσει τον ύπνο τους λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα και ένας στους πέντε ότι έχουν δει επιδείνωση της φυσικής τους κατάστασης.

Το 30% των γυναικών δηλώνουν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας, όπως και το 33% των ερωτηθέντων ηλικίας 35-54, που είναι πιο πιθανό να έχουν μικρά παιδιά. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 18-35 ετών είναι 27% και στους 55 ετών και πάνω είναι 18%.

Η επικεφαλής της πολιτικής τροφίμων της Which? Σου Ντέιβις σχολίασε ότι οι γυναίκες και οι νέοι γονείς επηρεάζονται περισσότερο από όλους από τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα.

«Πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα και αναρωτιούνται πόσο ακόμα μπορούν να αντέξουν. Τώρα είναι η ώρα για δράση. Η Κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να πιέσει τα σουπερμάρκετ να δεσμευθούν ότι θα έχουν επαρκές στοκ βασικών οικονομικών προϊόντων σε όλα τους τα καταστήματα, ιδίως σε περιοχές όπου οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επίσης να καταστήσουν πιο καθαρές τις τιμές των προϊόντων ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές και να βρίσκουν τα προϊόντα με την καλύτερη αξία», πρόσθεσε η κα Ντέιβις.



Σχετικά Άρθρα