ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου ενώπιον του Υπουργικού

25 Αυγούστου 2021, 07:33

images

Καθοριστική της απόφασης για την επίμαχη χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αναμένεται να είναι η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα στη StockWatch, το θέμα της ενισχυτικής δόσης εμβολίου θα τεθεί προς προβληματισμό ενώπιον του Υπουργικού, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η επίσημη απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Στα χέρια του υπουργού Υγείας βρίσκεται και η θέση της επιδημιολογικής ομάδας η οποία συγκλίνει στη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης σε ηλικιωμένους και ανοσοκατασταλμένους.

Ο ΕΜΑ αναμένει τα αποτελέσματα ερευνών 

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, ανέφερε στη StockWatch ότι για την ώρα δεν υπάρχει βιβλιογραφία που να στηρίζει τη γενική χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου στον πληθυσμό, γι’ αυτό και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είπε, συστήνει αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των τεστ

Η εικόνα της χώρας άρχισε να βελτιώνεται σύμφωνα με την κ. Κολιού. Παρουσιάζεται, είπε, μία αργή αλλά σταθερή μείωση των κρουσμάτων ενώ σημαντική, όπως επεσήμανε, είναι η μείωση των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια οι οποίες για πρώτη φορά έπεσαν κάτω από τις 200.

Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκεται η Κύπρος και στο θέμα της αντιμετώπισης της μετάλλαξης Δέλτα ανέφερε η κ. Κολιού, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσει η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αλλά και η αυστηρή επιτήρηση της εφαρμογής του μέτρου του SafePass.

Επείγει να ληφθεί η απόφαση πριν το Φθινόπωρο

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στη StockWatch ότι η απόφαση για την ενισχυτική δόση θα πρέπει να ληφθεί πριν το Φθινόπωρο καθώς, ο κόσμος θα περιοριστεί στα σπίτια του με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική από τον ίδιο τον ιό.

«Θα πρέπει να θωρακίσουμε τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πρώτοι, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε οποιαδήποτε έξαρση παρουσιαστεί, διότι έχουν πέσει τα επίπεδα των αντισωμάτων τους και στην περίπτωση που κάποιος μολυνθεί, να έχει ήπια συμπτώματα», σημείωσε.

Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος τονίζοντας ότι «εάν δεν είχαμε ικανοποιητικό αριθμό εμβολιασμένων θα είχαμε πολύ περισσότερα κρούσματα».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι χθες εμβολιάστηκε τουλάχιστον με την 1η δόση το 77,6% του ενήλικου πληθυσμού (18+). Το αντίστοιχο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα έφτασε στο 72,3%.

Τουλάχιστον την 1η δόση έλαβε το 34,4% των ατόμων ηλικίας 16-17 ετών και 25,6% αυτής της ηλικιακής ομάδας ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του. Στις ηλικίες 12-15, χορηγήθηκε η 1η δόση στο 14% από τις 2 Αυγούστου που άρχισε ο εμβολιασμών των ηλικιών αυτών.

Της Ηρώς Ευθυμίου 

Σχετικά Άρθρα