ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η τεχνολογία ως μέσο πρόληψης εμπορίας ανθρώπων

30 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων στις 30 Ιουλίου 2022, επικεντρώνεται στο ρόλο της τεχνολογίας τόσο ως παράγοντα διευκόλυνσης όσο και ως μέσο πρόληψης της εμπορίας των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια αποτελούν το 75% του συνόλου των θυμάτων στην ΕΕ, ενώ το 93% των θυμάτων πέφτουν θύματα εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Επίσης, τα παιδιά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο των θυμάτων.

Σύμφωνα με την ΕΕ, ένα από τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας είναι ότι επιτρέπει στους εγκληματίες να δραστηριοποιούνται πέραν των συνόρων και των δικαιοδοσιών και να αποφεύγουν ευκολότερα τον εντοπισμό. Γι’ αυτόν τον λόγο, φέτος η Παγκόσμια Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων θα επικεντρωθεί στο ρόλο της τεχνολογίας τόσο ως παράγοντα διευκόλυνσης όσο και ως μέσου πρόληψης της εμπορίας ανθρώπων.

Για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, η Επιτροπή αναφέρει ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), «προτείναμε και ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε το κοινό σχέδιο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι της εμπορίας ανθρώπων».

Συγκεκριμένα, το σχέδιο αυτό αποτελεί μέρος ενός σχεδίου δράσης 10 σημείων και αναπτύχθηκε υπό την ηγεσία της συντονίστριας δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με την υποστήριξη των οργανισμών της ΕΕ και των κρατών μελών.

Επίσης, η Επιτροπή πρότεινε επίσης φέτος τον Μάιο μια νέα νομοθεσία της ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Οι νέοι κανόνες θα συμβάλουν στη διάσωση παιδιών από περαιτέρω κακοποίηση, στην αποτροπή της επανεμφάνισης υλικού στο διαδίκτυο και στην προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη.

Προστίθεται ότι με τη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (2021-2025), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διεθνή διάσταση της εμπορίας ανθρώπων και υποστηρίζει τη στενή συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων με τρίτες χώρες εταίρους. 

Σχετικά Άρθρα