ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η συνεχής επιμόρφωση συστατικό αναβάθμισης υπηρεσιών υγείας

13 Οκτωβρίου 2023, 13:01

images

Ουσιώδες συστατικό για αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας αποτελεί η συνεχής ενημέρωση, επιμόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση των ιατρών, των νοσηλευτών και των άλλων επαγγελματιών υγείας δήλωσε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη μιλώντας την Παρασκευή στο διήμερο επιστημονικό πολυθεματικό συνέδριο με τίτλο «Σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα υγείας: προοπτικές 2024», στα Κούκλια,  στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 200 επαγγελματίες από τον ιατρικό και νοσηλευτικό τομέα. 

Στον χαιρετισμό της, τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους της ο Νίκος Παναγίδης Ιατρικός Λειτουργός Α’ Τάξης στις Ιατρικές Υπηρεσίες, η κ. Κανάρη είπε ότι η αλματώδης εξέλιξη στην ιατρική επιστήμη καθιστά αναγκαία την επικαιροποίηση της μάθησης και της γνώσης ούτως ώστε οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επαγγελματίες υγείας, να τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής διαχείρισης.

Παράλληλα, η αγαστή συνεργασία όλων των επαγγελματιών υγείας, ανέφερε η κ. Κανάρη, αποτελεί επιτακτική ανάγκη προς όφελος των ασθενών.

Αναφερόμενη στη θεματολογία του συνεδρίου, είπε ότι «είναι πλούσια ενδιαφέρουσα και πολυσυλλεκτική», προσθέτοντας ότι αυτή καλύπτει μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και θέματα Λοιμώξεων, Καρδιολογίας, Παθολογίας, Χειρουργικής Ουρολογίας, Ορθοπεδικής, Πνευμονολογίας, Ωτορινολαρυγγολογίας, Αιματολογίας, Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλείας .

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση, σημείωσε, «το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει και υποστηρίζει την οργάνωση τέτοιων συνεδρίων αφού η συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ποιότητας στην προσφορά υπηρεσιών υγείας».

Ο ΟΚΥπΥ συνέχισε, η Υπουργός Υγείας, δικαίως χαρακτηρίζεται ως η ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήματος Υγείας της χώρας αφού είναι ο μεγαλύτερος πάροχος Υπηρεσιών Υγείας, έχοντας στο ενεργητικό του 9 Νοσηλευτήρια, 38 Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Υπηρεσία Ασθενοφόρων που καλύπτει όλη την Κύπρο.

Εξήρε επίσης τη συμβολή του ΟΚΥπΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας κατά την διάρκεια της οποίας υπήρξε ο σημαντικότερος εταίρος στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σε χαιρετισμό του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Διεύθυνσης Λεμεσού – Πάφου Χρίστος Νικολάου ανέφερε πως το συνέδριο αυτό αποτελεί μέρος των δράσεων που προγραμματίζονται για τον εορτασμό των 30 ετών λειτουργίας του ΓΝ Λεμεσού και ΓΝ Πάφου, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Νικολάου ανέφερε στο συνέδριο έχουν κληθεί καλεσμένοι και από το εξωτερικό ενώ στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος και τα τέσσερα νοσηλευτήρια το καθένα σε διαφορετικές ενότητες, ώστε να δημιουργηθεί η δομή της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας μεταξύ των νοσηλευτηρίων. Αυτό, πρόσθεσε, θα απασχολήσει όλα τα φάσματα των υπηρεσιών που προσφέρονται στα νοσοκομεία.

Η Δρ Μαρία Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης ΟΚΥπΥ Διεύθυνσης Λεμεσού – Πάφου, σημείωσε  πως μέσα από τις συνόδους του συνεδρίου δίδεται η ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σημαντικότερες εξελίξεις στους διάφορους τομείς καθώς και τις σύγχρονες πρακτικές εφαρμογές και τις προοπτικές του Οργανισμού για το 2024. Πρόσθεσε ότι στο τέλος του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ομιλητών και συμμετεχόντων.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του ΓΝ Πάφου Δρ Σπύρος Γεωργίου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως στόχος είναι όπως το συνέδριο αυτό καταστεί θεσμός και  επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ώστε να υπάρχει μια συνεχής εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στα κρατικά νοσηλευτήρια. Στόχος του Οργανισμού είναι η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων, κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα