ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση καρδιοπαθών

29 September 2021, 06:00

images

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς είναι η ευαισθητοποίηση για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Καρδιαγγειακά Νοσήματα και η πανδημία του Covid – 19.

Καθώς ο κόσμος αγωνίζεται να καταπολεμήσει τον COVID-19, ποτέ δεν είχαμε μεγαλύτερη επίγνωση της σημασίας της υγείας μας και των αγαπημένων μας προσώπων.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD) παραμένουν ο νούμερο ένα δολοφόνος στον κόσμο, με αποτέλεσμα 18,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Οι αιτίες καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι πολλές: Από το κάπνισμα, το διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την παχυσαρκία, μέχρι την ατμοσφαιρική ρύπανση και λιγότερο συχνές καταστάσεις όπως η νόσος Chagas και η καρδιακή αμυλοείδωση.

Σύμφωνα με το World Heart Federation, υπάρχουν 520 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που ζουν με CVD, και παρατηρείται ότι αυτά τα άτομα ως ευπαθείς ομάδες έχουν πληγεί με διάφορους τρόπους τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία του COVID-19. Συγκεκριμένα, λόγω της ευπάθειας τους, η ιδιαίτερη προσοχή τους από τον covid-19 για αποφυγή σοβαρής νόσησης έχει κριθεί απαραίτητη.

Ωστόσο, με την επιπλέον προσοχή τους, έχει καταστεί δυσκολότερη για αυτούς η σωματική άσκηση, η διευθέτηση ιατρικών ραντεβού και η επαφή τους με οικογενειακά και φιλικά τους πρόσωπα.

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2021

Η κρίση υγειονομικής περίθαλψης που έχουμε ζήσει όλοι μας έχει επισημάνει την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης διαφορετικών και καινοτόμων τρόπων σύνδεσης με ανθρώπους που πάσχουν από προβλήματα υγείας της καρδιάς, ιδιαίτερα σε περιοχές και κοινότητες χαμηλότερων πόρων.

Αυτό που προτείνεται για φέτος από το WHF, είναι η αξιοποίηση της δύναμης της ψηφιακής υγείας για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης, πρόληψης και διαχείρισης της καρδιαγγειακής νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η τηλεθεραπεία έχει έναν τεράστιο ρόλο να διαδραματίσει καθώς συνεχίζεται η ευαισθητοποίηση για καρδιαγγειακά νοσήματα», αναφέρεται.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών σε συνεργασία με τον Οργανισμό για Άτομα με Νοητική Αναπηρία «Άγιος Στέφανος» διοργανώνουν σήμερα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με το σύνθημα: «ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΡΔΙΑ» στον Μόλο Λεμεσού (προβλήτα στο Μόλο απέναντι από το café Nero) από η ώρα 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «μέσω αυτής της εκδήλωσης δίνουμε το μήνυμα ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η πρόληψη και η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα