ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πανδημία COVID-19 εξουθένωσε τους γιατρούς

29 Αυγούστου 2023, 14:37

images

Η πανδημία COVID-19 έθεσε τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα υπό έντονη πίεση και επηρέασε την πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πολλές άλλες ειδικότητες που δεν σχετίζονται με τον COVID-19.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το 2021, η συχνότητα των ιατρικών επισκέψεων διέφερε ευρέως μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Ο μέσος αριθμός επισκέψεων γιατρού ανά κάτοικο κυμαινόταν μεταξύ 3,5 και 7,8 στα περισσότερα μέλη της ΕΕ (εκτός από τη Μάλτα, για την οποία δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία).

Μεταξύ των μελών της ΕΕ, η Σλοβακία παρουσίασε τους υψηλότερους μέσους όρους επισκέψεων γιατρού, καταγράφοντας 11,0 επισκέψεις ανά κάτοικο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (9,6), την Ουγγαρία (9,5), την Ολλανδία (8,6) και την Τσεχία (7,8).

Στην Κύπρο, οι επισκέψεις ανά κάτοικο ανήλθαν το 2020 σε 6,75 από 1,56 το 2019 και 2,06 το 2018.

Πρόκειται για τον τρίτο χαμηλότερο μέσο όρο μετά τη Σουηδία και την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, οι χαμηλότεροι μέσοι όροι επισκέψεων γιατρού καταγράφηκαν στη Σουηδία (2,3 επισκέψεις ανά κάτοικο), στην Ελλάδα (2,7), στην Πορτογαλία (3,5), στη Δανία (3,8), στη Φινλανδία και στην Εσθονία (και οι δύο 4,1).

Σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο 2018-2020, ο μέσος αριθμός επισκέψεων γιατρού μειώθηκε σε 19 από τα 24 μέλη της ΕΕ για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία.

Εξαιρέσεις ήταν η Λετονία, με αύξηση 5%, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Αυστρία (+3%) και η Τσεχία (+1%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στον μέσο αριθμό επισκέψεων γιατρών καταγράφηκαν στην Ιταλία (-39%), στη Λιθουανία (-24%), στην Ισπανία (-20%), στην Εσθονία (-19%) και στην Ουγγαρία (-8%).

Η Eurostat σημειώνει ότι τα στοιχεία για την Κύπρο για το 2018 αφορούν μόνο νοσοκομεία και κέντρα υγείας στον δημόσιο τομέα, τα στοιχεία για μέρος του 2019 αφορούσαν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και κέντρων υγείας του δημόσιου τομέα, ενώ για το 2020 η κάλυψη ήταν η ίδια με το 2018, περιλαμβάνοντας όμως και τις επισκέψεις σε γιατρούς του ιατρικού τομέα που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ.

Γενικότερα στην ΕΕ, οι στατιστικές σχετικά για τον μέσο αριθμό των διαβουλεύσεων περιλαμβάνουν τις διαβουλεύσεις στο ιατρείο, στο σπίτι του ασθενούς ή στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ή σε κινητά ιατρεία. Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν διαβουλεύσεις ή επισκέψεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας στο πλαίσιο της νοσηλείας ή της ημερήσιας φροντίδας των ασθενών σε νοσοκομεία ή ανάλογα υγειονομικά ιδρύματα, ενώ δεν περιλαμβάνουν εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις, όπως μέσω τηλεφώνου.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα