ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η παιδική παχυσαρκία το σημαντικότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας

10 Μαΐου 2022, 13:39

images

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας για την Κύπρο, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωσή του με με την ευκαιρία της 10ης Μαΐου, Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής με θέμα: “Εκφοβισμός Παχυσαρκίας”.

Το Υπουργείο τονίζει πως ο εκφοβισμός που σχετίζεται με την εικόνα σώματος θα πρέπει να αποφεύγεται, και πως η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι σημαντική.

Στόχος της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής είναι η προβολή της υγιεινής διατροφής, καθώς επίσης και η πρόληψη και θεραπεία σοβαρών διατροφικών προβλημάτων υγείας μέσω της ένταξης της σωστής και ισορροπημένης διατροφής, προλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο ασθένειες και προάγοντας τόσο την σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.

Το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι με αριθμό δράσεων του εντείνει τις προσπάθειες του για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα COSI και πλατφόρμα δεδομένων για την παχυσαρκία που εφαρμόζεται στα δημοτικά σχολεία για να διαπιστωθεί η φυσική κατάσταση των παιδιών. Επίσης, έχει θεσπίσει το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Γίνε και εσύ Πρεσβευτής Υγείας” για παιδιά δημοτικών σχολείων με διαλέξεις, παρουσίαση μαγειρικής, ασκήσεις θετικής ενέργειας και παιγνίδια, καθώς επίσης και το διαδικτυακό παιχνίδι “Τρώτε καθημερινά 5 φρούτα και λαχανικά”, το οποίο θα εφαρμοστεί ως εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα.

Επιπλέον, το Υπουργείο έχει θεσμοθετήσει την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που ασχολείται με θέματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής, όπως υγιεινή διατροφή, άσκηση, υγιής γήρανση, αποφυγή εξαρτησιογόνων ουσιών, μείωση της παιδικής παχυσαρκίας, προώθηση της συνταγογράφησης της άσκησης κ.ά.

Το μήνυμα της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής 2022 συμπίπτει με το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας “Everybody Needs to Act” (“Όλοι πρέπει να δράσουμε”), τόσο σε εθνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον εκφοβισμό της παχυσαρκίας και την πρόληψη της.

Σχετικά Άρθρα