ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Οργάνωση Παραπληγικών ζητά δίκαιη αμοιβή για Κέντρο Νωτιομυελικών Κακώσεων

29 September 2023, 20:42

images

Η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΚ) προειδοποιεί ότι αν τις επόμενες μέρες δεν γίνει πρόταση για δίκαιη αμοιβή στο Κέντρο Αποκατάστασης Νωτιομυελικών Κακώσεων (ΚΝΚ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, για ένταξη του στο ΓεΣΥ, τότε θα οδηγηθούν στη λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας σχετικά με την μη ένταξη της πτέρυγας παραπληγικών (Τμήμα Νωτιομυελικών Κακώσεων) του Νοσοκομείου Λευκωσίας στο ΓεΣΥ. Η Οργάνωση Παραπληγικών αναφέρει ότι «μετά τα όσα ανάφερε χθες ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι στον ΟΑΥ δεν καταλαβαίνουν από υπηρεσίες υγείας και τον τρόπο τιμολόγησης τους ή απλά θέλουν να εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία ‘δείχνουν’ φθηνές τιμές».

Σύμφωνα με την Οργάνωση Παραπληγικών «ο ΟΑΥ αποφάσισε να δίνει την ίδια αμοιβή ανά ημέρα για αποκατάσταση ατόμων με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, κακώσεις νωτιαίου μυελού που προκαλούν παραπληγία, κακώσεις νωτιαίου μυελού που προκαλούν τετραπληγία και αποδέχονται κέντρα αποκατάστασης που στελεχώνονται με ένα μόνο Ιατρό. Θα αναφερθώ μόνο στα τραύματα νωτιαίου μυελού».

Κάνει λόγο για «αδιανόητη» πρακτική να δίνουν την ίδια αμοιβή για αποκατάσταση παραπληγικών (παράλυση στα κάτω άκρα) και αποκατάσταση τετραπληγικών (παράλυση στα άνω και κάτω άκρα, κάποιες φορές με μηχανική υποστήριξη αναπνοής).

«Ο χρόνος και οι υπηρεσίες που θα χρειαστούν οι δύο αυτές κατηγορίες ασθενών διαφέρουν πάρα πολύ, μήνες συγκεκριμένα ενώ χρειάζονται Ιατρικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της ημέρας από περισσότερους από 1 Ιατρό», εξηγεί.

Ο ΟΑΥ, σημειώνει, «αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει αλλά ούτε θέλει να μάθει, διαχειρίζονται €1.5 δις αλλά δεν αγοράζουν εμπειρογνωμοσύνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση κάνουν επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς με κόστος στη δημόσια υγεία και στην υγεία μας. Εύλογα κάποιος μπορεί να οδηγηθεί στον προβληματισμό μήπως θέλουν να πλήξουν τη λειτουργία του κρατικού κέντρου αποκατάστασης για άτομα με τραύματα στο νωτιαίο μυελό (ΚΝΚ του ΓΝΛ), το οποίο λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980, με τεράστια συσσωρευμένη πείρα».

Επίσης, αναφέρει ότι «όταν προσπαθούσαν να τιμολογήσουν τις υπηρεσίες αποκατάστασης για κακώσεις νωτιαίου μυελού δεν ζήτησαν πληροφόρηση από το μόνο εξειδικευμένο κέντρο στη χώρα μας» και διερωτάται γιατί.

Προσθέτει ακόμα πως «ο Πρόεδρος του ΟΑΥ δήλωσε χθες ότι είναι κρίμα να μην έχει ενταχθεί το ΚΝΚ του ΓΝΛ στο ΓεΣΥ, προσπαθώντας να αποποιηθούν την ευθύνη για τη λανθασμένη τιμολόγηση των υπηρεσιών του και την προτεινόμενη αμοιβή».

«Τα γιατί είναι πολλά μέχρι σήμερα δείχνουν να διαχειρίζονται το θέμα ανεύθυνα με κόστος στη δημόσια υγεία και στις υπηρεσίες που χρειάζονται τα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού. Αν σκοπός τους είναι να υποβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών αποκατάστασης στη χώρα μας μέχρι στιγμής το πετυχαίνουν αλλά επειδή πληρώνουν με τις δικές μας εισφορές δεν θα το επιτρέψουμε να συνεχιστεί», αναφέρει η Οργάνωση Παραπληγικών.

Σχετικά Άρθρα