ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να κυριαρχεί κατά 90% στην ΕΕ έως τα τέλη Αυγ.

24 Ιουνίου 2021, 06:36

images

Το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού, το οποίο είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό, αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, εκτίμησε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καλώντας σε επαγρύπνηση.

"Είναι πολύ πιθανό η μετάλλαξη Δέλτα να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο του εμβολιασμού", προειδοποίησε η Αντρέα Αμόν, η διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας νόσων. Παρότι η μετάλλαξη Άλφα, που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία, παραμένει επί του παρόντος κυρίαρχη στην περιοχή, η μοντελοποίηση δεδομένων της υπηρεσίας προβλέπει ότι η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία, θα αντιπροσωπεύει το 70% των νέων λοιμώξεων στην ΕΕ έως τις αρχές Αυγούστου και 90% έως τα τέλη Αυγούστου, επισήμανε το κέντρο.

Για την προστασία από την εμφάνιση της μετάλλαξης, που είναι 40 με 60% πιο μεταδοτική από την Άλφα σύμφωνα με την υγειονομική υπηρεσία, το ECDC ζητεί να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Στο εργαστήριο ή στην πραγματική ζωή, οι μελέτες συγκλίνουν σε ένα σημείο: Η λήψη μιας μόνο δόσης εμβολίου παρέχει περιορισμένη προστασία κατά της μετάλλαξης Δέλτα.

Μέχρι και σήμερα, σχεδόν το 30% των άνω των 80 ετών και σχεδόν το 40% των άνω των 60 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη πλήρως, σύμφωνα με το ECDC, στο οποίο μετέχουν οι 27 χώρες της ΕΕ καθώς και η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. "Σε αυτό το στάδιο, καθίσταται καθοριστικής σημασίας η δεύτερη δόση του εμβολίου να χορηγείται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μεσοδιάστημα μετά την πρώτη δόση, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός προστασίας των ευάλωτων ατόμων", υποστήριξε η Αντρέα Αμόν.

Το ECDC καλεί επίσης τις χώρες να μην εφησυχάσουν απέναντι στη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων για την καταπολέμηση του ιού. Σύμφωνα με τα σενάρια της υγειονομικής υπηρεσίας, "οποιαδήποτε χαλάρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ορίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στις αρχές Ιουνίου μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία και σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες".

Η αύξηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων "που μπορεί να φτάσουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του φθινοπώρου του 2020 αν δεν ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο", προειδοποιεί το ECDC.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία επιβεβαίωσε τα δύο πρώτα εγχώρια κρούσματα της πιο μολυσματικής μετάλλαξης Δέλτα, ανακοίνωσε σήμερα ο ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας Ολεκσέι Ντανίλοφ. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίστηκε σε μια μητέρα και την κόρη της που επέστρεψαν πρόσφατα από τη Ρωσία.

Ο Υπουργός Υγείας της Ουκρανίας δήλωσε χθες ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων σε ταξιδιώτες με προέλευση το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, τη Ρωσία και την Πορτογαλία σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα.

Σχετικά Άρθρα