ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό διεθνώς

13 Απριλίου 2021, 08:00

images

Ενώ συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, παγκοσμίως, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα, αρκετές χώρες εξακολουθούν να ανακοινώνουν υψηλό αριθμό νεκρών και κρουσμάτων με την Βραζιλία να ανακοινώνει 1.480 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 36.000 κρούσματα και την Γερμανία να ανακοινώνει 294 θανάτους και πάνω από 10.800 κρούσματα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται στους άνω των 60 ετών

Η Ιρλανδία αποφάσισε σήμερα να διαθέτει το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών, προσαρμόζοντας με τη σειρά της τη χρήση του εμβολίου της αγγλο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας λόγω των φόβων σε σχέση με τις περιπτώσεις σπάνιων θρόμβων αίματος. Η απόφαση λήφθηκε στον απόηχο της σύστασης της αρμόδιας επιτροπής προγραμματισμού του εμβολιασμού, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από σήμερα, Τρίτη.

Το υπουργείο Υγείας και οι υγειονομικές αρχές "θα συνεργαστούν τώρα για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι επικαιροποιημένες συστάσεις θα ενσωματωθούν στη εν εξελίξει εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού", υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο αρχίατρος Ρόναν Γκλιν. Η υπηρεσία υγείας θα εξετάσει πώς θα "ανακατευθύνει αποτελεσματικά" τις δόσεις και θα "επαναπροσδιορίσει και να διευκρινίσει ακριβώς ποιος θα κάνει το εμβόλιο και πότε τις επόμενες εβδομάδες", είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σχεδόν 750.000 άνθρωποι στην Ιρλανδία έχουν ήδη λάβει μια πρώτη δόση σε έναν πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων. Η πανδημία έχει σκοτώσει 4.785 ανθρώπους στη χώρα.

Γερμανία: 294 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 10.800 κρούσματα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 10.810 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.022.323, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 294 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 78.746 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Βραζιλία: 1.480 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 36.000 κρούσματα

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 35.785 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 1.480 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 354.617 νεκρούς επί συνόλου 13,5 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα οποία μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί υποτιμημένα.

Το σφοδρό νέο κύμα της πανδημίας αυξάνει δραματικά τον απολογισμό των θυμάτων, τον δεύτερο βαρύτερο στον κόσμο, την ώρα που η Γερουσία ετοιμάζεται να διενεργήσει έρευνα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς όσον αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αυξάνοντας την πίεση στον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαίχ Μπολσονάρου. Η Γερουσία προετοιμάζεται να σχηματίσει επιτροπή για να διενεργήσει έρευνα για τα σφάλματα και τις παραλείψεις της κυβέρνησης στον χειρισμό της πανδημίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για να διενεργηθεί η έρευνα αυτή από τη Γερουσία, αν και ο πρόεδρος του σώματος επιδίωκε ο σχηματισμός της επιτροπής να καθυστερήσει παρότι υπήρχε στήριξη από επαρκή αριθμό γερουσιαστών. Η ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση αυτή, ωστόσο ενδέχεται να δώσει περιθώρια στην άνω Βουλή του βραζιλιάνικου κοινοβουλίου να αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα της έρευνας.

Αψηφώντας την επιστημονική συναίνεση, ο πρόεδρος της Βραζιλίας υποβάθμισε τη σοβαρότητα της πανδημίας, εναντιώθηκε στην επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της από τις πολιτείες και μόλις πολύ πρόσφατα τάχθηκε εντέλει υπέρ των εμβολίων.

Κούβα: Οκτώ νεκροί εξαιτίας της COVID-19 - αριθμός άνευ προηγουμένου, πάνω από 850 κρούσματα

Το Υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 8 ασθενείς με την COVID-19, ο υψηλότερος αριθμός θανάτων που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει μέχρι εδώ τους 467 νεκρούς.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 854 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων να φθάνει τις 87.385 από τον Μάρτιο του 2020. 424 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αβάνα, που παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, ενώ υψηλοί αριθμοί καταγράφηκαν επίσης στις επαρχίες Ματάνσας και Γκράνμα.

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρότι παίρνει ολοένα αυστηρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας. Πάντως η επιδημιολογική κατάσταση στη νήσο δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Μεξικό: 364 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 1.600 κρούσματα

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.627 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 364 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 209.702 νεκρούς επί συνόλου 2.281.840 μολύνσεων.

Όμως ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη Μαρτίου, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα επικαιροποιημένα στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα στη χώρα, κατά τα οποία οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι απ` ό,τι καταγράφεται.

Χιλή: Πάνω από 6.300 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, 137 θάνατοι

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, οι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ξεπέρασαν τους εκατό στη Χιλή, παρότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται στην πρωτοπορία διεθνώς ως προς την εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης.

Το υπουργείο Υγείας στο Σαντιάγο ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.372 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν 173 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Χιλή ανέρχεται ως εδώ σε 24.483 νεκρούς επί συνόλου 1.082.920 μολύνσεων.

Η Υφυπουργός Υγείας Πάουλα Ντάσα επισήμανε ότι από τις 26.630 περιπτώσεις που επιβεβαιώθηκαν μεταξύ της 4ης και της 10ης Απριλίου, το 70% ήταν άνθρωποι από 20 ως 59 ετών.

Η Χιλή είναι αντιμέτωπη με έξαρση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει εντεινόμενο πρόβλημα. Την Παρασκευή σημειώθηκε ρεκόρ 9.000 και πλέον κρουσμάτων. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, οι αρχές επέβαλαν σε 17 εκατομμύρια πολίτες - το 80% του πληθυσμού - νέους περιορισμούς για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Σχετικά Άρθρα