ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ισότητα φύλων ψηλά στις προτεραιότητες κυβέρνησης

08 Νοεμβρίου 2023, 06:13

images

Η ισότητα των φύλων βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα», στη Μαδρίτη.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές, καταρτίζεται επί του παρόντος μια νέα εθνική στρατηγική, σε όλες τις δημόσιες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του πολιτισμού και των τεχνών, ανέφερε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ,  ο κ. Ιωάννου, ανέφερε ότι την έκθεση «εμπνεύστηκε και δημιούργησε» το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και παρουσιάζεται σε μια εποχή που η Ισπανία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «τοποθετώντας έτσι τον πολιτισμό της Κύπρου στο κέντρο της Ευρώπης». Σημείωσε ακόμη αναφορά της Πρέσβεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ισπανία, Έλενας Μηνά, ότι εντάσσεται και στο πλαίσιο του εορτασμού μιας επετείου-ορόσημο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι, η έκθεση «ELLE – Η Γυναίκα στην Αρχαιότητα» «είναι πράγματι ένας ύμνος στις γυναίκες και τη θηλυκότητα, στη δύναμη, την ισχύ και το σθένος τους», αναφέρεται. Ιστορικά, ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία εξελίχθηκε με πολλαπλούς τρόπους, αλλά ήταν πάντα ζωτικής σημασίας για τον κοινωνικό ιστό, πρόσθεσε. «Οι γυναίκες κατείχαν με επιτυχία θέσεις επιρροής σε θρησκευτικές πρακτικές, συμμετείχαν ενεργά σε οικονομικές δραστηριότητες, και είχαν σεβαστούς ρόλους μέσα στις οικογένειές τους», είπε, όπως αναφέρεται.

«Συνεπώς, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μεταξύ των καλλιτεχνικών θησαυρών που άφησαν πίσω τους ως πλούσια κληρονομιά οι αρχαίοι πολιτισμοί της Κύπρου, τα αγάλματα γυναικών, φιλοτεχνημένα με σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια, κατέχουν ξεχωριστή θέση και, ως εκ τούτου, χρησιμεύουν ως γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος μα», είπε, σημειώνεται.

Συνεχίζοντας, είπε ότι στην έκθεση αυτή, «η κυπριακή γλυπτική αποκαλύπτεται και οδηγούμαστε νοερά στο πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν του νησιού μας, μέσα από την ιδιαίτερη αισθητική και ευαισθησία με την οποία ο φωτογράφος προσεγγίζει κάθε άγαλμα ξεχωριστά». Ανέφερε ότι, η πρωτοβουλία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου «εκπληρώνει ένα σημαντικό στόχο για την επικοινωνία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας στον έξω κόσμο».

Εγκαινιάζοντας την έκθεση αυτή, σημείωσε ότι, «θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω ότι τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα των φύλων βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επεσήμανε ότι, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές, «καταρτίζουμε επί του παρόντος μια νέα εθνική στρατηγική, σε όλες τις δημόσιες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του πολιτισμού και των τεχνών».

Ο Υπουργός είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση ότι, οι δημόσιες πολιτικές είναι αλληλένδετες και η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια ολιστική προσέγγιση. «Αναμφίβολα, εκθέσεις και πρωτοβουλίες όπως αυτή συμβάλλουν τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά στην προώθηση της ισότητας των φύλων, καθιστώντας τη «herstory» ορατή μέσα στον χρόνο», σημείωσε.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Circulo de Bellas Artes», στη Μαδρίτη.

Σχετικά Άρθρα