ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επένδυση σε μαίες και μαιευτές οδηγεί σε υγιέστερες οικογένειες

03 Μαΐου 2023, 13:09

images

Τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της υγείας να κατανοήσουν ότι η επένδυση σε μαίες/μαιευτές οδηγεί σε υγιέστερες οικογένειες, πιο παραγωγικές κοινότητες και πιο ισχυρό σύστημα υγείας, με όφελος για την ευρύτερη κοινωνία αλλά και οικονομία του τόπου, καλεί ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο σύνδεσμος «ενεργεί πάντα έχοντας γνώμονα την προώθηση της εταιρικής σχέσης με την γυναίκα, την ανάπτυξη και ενίσχυση του επαγγέλματος και του ρόλου της μαίας, καθώς και της βιωσιμότητας της μαιευτικής, με τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικά όλων των γυναικών».

Με την ευκαιρία της στις 5ης Μαϊου, Παγκόσμιας Ημέρα Μαιών και Μαιευτών, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι «θα πρέπει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της υγείας, να υιοθετήσουν τα δεδομένα και να κατανοήσουν ότι η επένδυση σε μαίες/μαιευτές οδηγεί σε υγιέστερες οικογένειες, πιο παραγωγικές κοινότητες και πιο ισχυρό σύστημα υγείας, με όφελος για την ευρύτερη κοινωνία αλλά και οικονομία του τόπου».

Προσθέτει ότι «η φετινή χρονιά είναι υψίστης σημασίας εφόσον γιορτάζεται η επανένωση της παγκόσμιας κοινότητας Μαιών και Μαιευτών η οποία θα συγκεντρωθεί για πρώτη φορά μετά από πέντε και πλέον χρόνια που δεν συνήλθε, λόγω της πανδημίας COVID-19 και των περιορισμών που είχαν τεθεί».

Επίσης, το 2023, «τιμά επίσης τις προσπάθειες των Μαιών-Μαιευτών και των συνδέσμων τους να δράσουν βασισμένοι σε ερευνητικά δεδομένα με σκοπό την ουσιαστική αλλαγή στο επάγγελμά και την παρεχόμενη φροντίδα στις γυναίκες και τις οικογένειες τους».

Για το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας που είναι «Ξανά μαζί: από την τεκμηρίωση στην πραγματικότητα», ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών, αναφέρει ότι «αναγνωρίζει τα στοιχεία που υποστηρίζουν το αυτόνομο, ξεχωριστό και απαραίτητο για την κοινωνία, επάγγελμά της μαίας».

Επιπρόσθετα επισημαίνει την ανάγκη να μετατραπούν αυτά τα στοιχεία σε απόλυτο σεβασμό, αυτονομία και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τις μαίες και τους μαιευτές, τα οποία αλυσιδωτά θα βελτιώσουν τα αποτελέσματα υγείας προς τις γυναίκες και τις οικογενειών τους, καταλήγει η ανακοίνωση.



Σχετικά Άρθρα