ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ΕΕ μπορεί να καλύψει το κόστος μεταφοράς βοήθειας στη Γάζα

04 Απριλίου 2024, 19:08

images

Ο μηχανισμός πολιτικής πολιτικής της ΕΕ μπορεί να στηρίξει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του διαδρόμου εφόσον ζητηθεί από κράτη μέλη, τρίτες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς, σύμφωνα με όσα εξήγησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπαλάς Ουζβάρι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. για τον πιθανό ρόλο της ΕΕ μετά την αναστολή της εμπλοκής ανθρωπιστικών ΜΚΟ στην περιοχή μετά τον θάνατο του προσωπικού της World Central Kitchen από ισραηλινά πυρά.

Όπως εξήγησε ο κ. Ουζβάρι η στήριξη αυτή μπορεί να δοθεί μέσω συντονισμού του αιτήματος για βοήθεια, που μπορεί να αφορά ανθρωπιστικά είδη ή μέσα μεταφοράς, και των προσφορών που θα υπάρξουν από κράτη μέλη για την παροχή βοήθειας. Από εκεί και πέρα, η Κομισιόν μπορεί να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς, επιστρέφοντας το κόστος μετά την πραγματοποίησή της.

Ερωτηθείς τι χρειάζεται να γίνει για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ο κ. Ο Ουζβάρι σημείωσε πως η ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι κάτι που δεν εντάσσεται στην Κομισιόν αλλά σε άλλα μέρη να αιτηθούν, «είτε πρόκειται για κράτος μέλος της ΕΕ, είτε για χώρα στον κόσμο, είτε για οργανισμό του ΟΗΕ», και για αυτήν την αξιολόγηση των αναγκών «γίνεται από τους φορείς που χρειάζονται βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το προσωπικό της Κομισιόν που βρίσκεται επί του εδάφους, όπως στην περίπτωση του προσωπικού που βρίσκεται στην Κύπρο για στήριξη του ανθρωπιστικού διαδρόμου, βρίσκεται εκεί «για να εξηγήσουν πώς αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη και με ποιους ακριβώς τρόπους θα μπορούσε να βοηθήσει η ΕΕ ».

Κληθείς να διευκρινίσει ποια είναι η διαδικασία για ενεργοποίηση της στήριξης της ΕΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά και στη λειτουργία του θαλάσσιου διαδρόμου, ο κ. Ουζβάρι επεσήμανε πως ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας είναι μια «πολύ ευέλικτη δομή», η οποία έχει «ενεργοποιηθεί εκατοντάδες φορές από την έναρξη αυτής της θητείας (της Κομισιόν) για δεκάδες διαφορετικούς σκοπούς».

«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ανθρωπιστικών προμηθειών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή μέσων μεταφοράς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή, σε διαφορετικά πλαίσια, ιατρική βοήθεια, εμβολίες και τα λοιπά ή πυροσβεστικά αεροσκάφη», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

«Εναπόκειται στο μέρος που κάνει την αίτηση να καθορίσει τις ανάγκες, να προβεί σε αξιολόγηση και στη συνέχεια να μας πει τι χρειάζεται. Μόλις έχουμε τον κατάλογο των ειδών που χρειάζονται για τους εδάφους στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων εδώ στις Βρυξέλλες, μπορούμε να τον διαβιβάσουμε σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για να δούμε ποιος είναι σε θέση να παρέχει αυτά τα είδη» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο ρόλος του μηχανισμού πολιτικής προστασίας έχει δύο παραμέτρους, όπως είπε. Πρώτα, «φροντίζουμε για τον συντονισμό, δηλαδή λέμε στο μέρος που μπορεί να προσφέρει τα κράτη μέλη της ΕΕ» και δεύτερον «αποζημιούμε το κόστος μεταφοράς».

«Η μεταφορά δεν οργανώνεται από εμάς. Είναι ευθύνη του μέρους ή του κράτους μέλους που βρίσκεται σε θέση να προσφέρει βοήθεια. Αλλά εμείς είμαστε εκεί για να καλύψουμε τα έξοδα που προκύπτουν από τη μεταφορά των εν λόγω εμπορευμάτων» υπογράμμισε.

Σχετικά Άρθρα