ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διαδικασία για κάλυψη εξόδων ασθενών και συνοδών

20 Μαρτίου 2024, 08:25

images

Την έναρξη της διαδικασίας για την κάλυψη εξόδων μετάβασης, διαμονής και διατροφής ασθενών και συνοδού τους για θεραπεία στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του σχεδίου παροχής οικονομικής αρωγής για υπηρεσίες υγείας που δεν προσφέρονται στο δημόσιο τομέα, ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας, δίνοντας λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθείται αλλά και τις προϋποθέσεις για την κάλυψη των εξόδων.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφα που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το Υπ. Υγείας, ο ασθενής ενημερώνεται από τον τομέα επιδοτούμενων ασθενών του Υπουργείου Υγείας για τη θετική γνωμοδότηση της επιτροπής ειδικών ιατρών, για μετάβαση του στο εξωτερικό για συγκεκριμένη υπηρεσία υγείας, ως επιδοτούμενος ασθενής.

Η αποστολή επιδοτούμενου ασθενούς στο εξωτερικό περιλαμβάνει οικονομική κάλυψη που αφορά: Αεροπορικά εισιτήρια, επίδομα διαμονής, επίδομα διατροφής του ασθενούς και ενός συνοδού.

Σημειώνεται ότι η επιχορήγηση αεροπορικών εισιτηρίων, διαμονής και διατροφής συνοδού καλύπτεται νοουμένου ότι κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους κατά το οποίο ο ασθενής μετέβη στο εξωτερικό για θεραπεία, το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα της οικογένειάς του ασθενούς ή του ιδίου του ασθενούς, στην περίπτωση ατόμου χωρίς εξαρτώμενα, δεν ξεπερνά τις €100 χιλ.

Στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανήλικος, η επιχορήγηση για αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και διατροφή συνοδού καλύπτονται ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.

Επίδομα διαμονής δεν θα καταβάλλεται στο συνοδό, στην περίπτωση που καταβάλλεται στον ασθενή και θα διαμένουν και οι δύο στην ίδια στέγη.

Το επίδομα που θα καταβάλλεται για διαμονή και συντήρηση (το οποίο περιλαμβάνει διατροφή, μεταφορικά εντός και εκτός Κύπρου και κάθε άλλο έξοδο) δεν θα υπερβαίνει το 70% του επιδόματος συντήρησης που καταβάλλεται σε κρατικούς λειτουργούς όταν μεταβαίνουν σε αντίστοιχη χώρα για υπηρεσιακούς λόγους όπως αυτό καθορίζεται με βάση τις πρόνοιες των σχετικών εγκυκλίων του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Νοείται ότι στις περιπτώσεις που το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει ειδικές συμφωνίες/ διευθετήσεις με τα ιατρικά κέντρα ή άλλους φορείς και νοουμένου ότι υπάρχει διαθεσιμότητα για παροχή διαμονής και διατροφής δεν θα καταβάλλονται επιδόματα.

Δαπάνες για επίδομα διαμονής και αεροπορικό εισιτήριο θα καταβάλλονται μόνο κατόπιν προσκόμισης πρωτότυπης απόδειξης. Δαπάνες διακίνησης και συντήρησης θα καταβάλλονται χωρίς αποδείξεις.

Ο ασθενής και ο συνοδός προκειμένου να αιτηθούν κάλυψή εξόδων θα πρέπει να υποβάλουν στον τομέα επιδοτουμένων ασθενών του Υπουργείου Υγείας συμπληρωμένο το σχετικό έντυπο.

Διαδικασία εκτέλεσης προγράμματος για εσωτερικούς ασθενείς

Ο ασθενής ενημερώνεται από τον τομέα επιδοτούμενων ασθενών του Υπουργείου Υγείας για τη θετική γνωμοδότηση της επιτροπής ειδικών ιατρών για μετάβαση του στο εξωτερικό για συγκεκριμένη υπηρεσία υγείας, ως επιδοτούμενος ασθενής .

Η αποστολή επιδοτούμενου ασθενούς στο εξωτερικό περιλαμβάνει οικονομική κάλυψη που αφορά: Αεροπορικά εισιτήρια του ασθενούς και ενός συνοδού και επίδομα διαμονής, επίδομα διατροφής ενός συνοδού, νοουμένου ότι ο συνοδός δεν διαμένει μαζί με τον ασθενή εντός του νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση εσωτερικού ασθενούς κατά τη διάρκεια νοσηλείας του σε νοσηλευτήριο, ο εν λόγω ασθενής δεν δικαιούται επίδομα διατροφής και διαμονής.

Η επιχορήγηση αεροπορικών εισιτηρίων, διαμονής και διατροφής συνοδού καλύπτεται νοουμένου ότι κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους κατά το οποίο ο ασθενής μετέβη στο εξωτερικό για θεραπεία, το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα της οικογένειας του ασθενούς ή του ιδίου του ασθενούς στην περίπτωση ατόμου χωρίς εξαρτώμενα δεν ξεπερνά τις €100.000.

Στην περίπτωση που ο ασθενής είναι εξαρτώμενο τέκνο, η επιχορήγηση για αεροπορικά εισιτήρια συνοδού καλύπτονται ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.

Το επίδομα που θα καταβάλλεται για τυχόν διατροφή δεν θα υπερβαίνει το 70% του επιδόματος συντήρησης που καταβάλλεται σε κρατικούς λειτουργούς όταν μεταβαίνουν σε αντίστοιχη χώρα για υπηρεσιακούς λόγους όπως αυτό καθορίζεται με βάση τις πρόνοιες των σχετικών εγκυκλίων του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Νοείται ότι στις περιπτώσεις που το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει ειδικές συμφωνίες/ διευθετήσεις με τα ιατρικά κέντρα ή άλλους φορείς και νοουμένου ότι υπάρχει διαθεσιμότητα για παροχή διαμονής και διατροφής δεν θα καταβάλλονται επιδόματα.

Δαπάνη για επίδομα διαμονής και αεροπορικό εισιτήριο θα καταβάλλονται μόνο κατόπιν προσκόμισης αυθεντικής απόδειξης. Δαπάνη διακίνησης και συντήρησης θα καταβάλλονται χωρίς αποδείξεις.

Ο ασθενής και ο συνοδός προκειμένου να αιτηθούν κάλυψή των εξόδων θα πρέπει να υποβάλουν στον τομέα επιδοτούμενων ασθενών του Υπουργείου Υγείας συμπληρωμένο το σχετικό έντυπο

Διαδικασία έγκρισης εκ των υστέρων

Ο ασθενής και ο συνοδός του θα πρέπει να συμπληρώνουν το σχετικό έντυπο και να το αποστείλουν μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον τομέα επιδοτουμένων ασθενών του Υπουργείου Υγείας, το αργότερο εντός 4 μηνών από την ολοκλήρωση της αποστολής.

Τόσο ο ασθενής όσο και ο συνοδός του θα πρέπει να προσκομίζουν τρεις διαφορετικές προσφορές για αεροπορικά εισιτήρια σε οικονομική θέση, εκ των οποίων η μια θα αφορά αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους. Το Υπουργείο Υγείας θα επιδοτεί την οικονομικότερη προσφορά. Σε περίπτωση που επιθυμούν να ταξιδέψουν με διαφορετική επιλογή από τη χαμηλότερη, θα πρέπει να καλύπτουν τη χρηματική διαφορά που προκύπτει.

Το κόστος αποσκευών σε περίπτωση που δεν συμπεριλαμβάνεται στη τιμή του εισιτηρίου, γίνεται αποδεκτό μόνο για μία αποσκευή.

Το κόστος για επιλογή θέσης δεν θα καταβάλλεται από το Υπουργείο Υγείας .

Το κόστος διαμονής, ανάλογα με τη χώρα προορισμού δεν θα υπερβαίνει το 70% του επιδόματος διαμονής που καταβάλλεται σε κρατικούς λειτουργούς όταν μεταβαίνουν σε αντίστοιχη χώρα για υπηρεσιακούς λόγους όπως αυτό καθορίζεται με βάση τις πρόνοιες των σχετικών εγκυκλίων του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού. Τόσο ο ασθενής όσο και ο συνοδός θα ενημερώνονται εκ των προτέρων από τους λειτουργούς του τομέα επιδοτουμένων ασθενών του Υπουργείου Υγείας, για το ύψος της επιδότησης. Σε περίπτωση που επιθυμούν να διαμείνουν σε ξενοδοχείο/κατάλυμα με υψηλότερο κόστος, θα πρέπει να καλύπτουν τη χρηματική διαφορά που προκύπτει.

Όλα τα συμπληρωμένα έντυπα μαζί με τα αποδεικτικά στοιχεία θα ελέγχονται και θα καταχωρούνται στον προσωπικό φάκελο του ασθενούς.

Ακολούθως θα ετοιμάζεται λεπτομερές σημείωμα προς τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας για έγκριση και καθορισμό ποσού επιδότησης.

Μετά την έγκριση της Γενικής Διευθύντριας θα προωθείται στο λογιστήριο του Υπουργείου Υγείας για καταβολή του εγκεκριμένου ποσού.

Διαδικασία έγκρισης εκ των προτέρων

Σε περίπτωση που ο ασθενής και ο συνοδός δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν με την αγορά των αεροπορικών εισιτηρίων ή/και καταβολή κόστους διαμονής λόγω οικονομικών ή άλλων θεμάτων, θα πρέπει να ενημερώνουν γραπτώς τον τομέα επιδοτουμένων ασθενών του Υπουργείου Υγείας.

Ο τομέας επιδοτουμένων ασθενών του Υπουργείου Υγείας θα εκδίδει για τον ασθενή ή/και το συνοδό τυποποιημένη γραπτή βεβαίωση.

Ο ασθενής και ο συνοδός θα μπορούν να προσκομίσουν την εν λόγω βεβαίωση σε ταξιδιωτικό γραφείο της επιλογής τους, το οποίο σε συνεννόηση με τον τομέα επιδοτουμένων ασθενών του Υπουργείου Υγείας και σύμφωνα με το περιεχόμενο της βεβαίωσης θα προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για εξεύρεση αεροπορικού εισιτηρίου και διαμονής για τον ασθενή ή/και το συνοδό.

Πριν την έκδοση οποιουδήποτε εισιτηρίου ή κράτηση διαμονής θα πρέπει να ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα ο τομέας επιδοτουμένων ασθενών στη διεύθυνση που καθορίζεται στη βεβαίωση.

Το ταξιδιωτικό γραφείο θα πρέπει να υποβάλει τουλάχιστον τρεις προσφορές για τα αεροπορικά εισιτήρια, μία εκ των οποίων να είναι από αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους. Το Υπουργείο Υγείας θα επιδοτεί την οικονομικότερη προσφορά.

Το κόστος αποσκευών σε περίπτωση που δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου, γίνεται αποδεκτό μόνο για μίαν αποσκευή. Το κόστος για επιλογή θέσης δεν θα καταβάλλεται από το Υπουργείο Υγείας.

Για οποιαδήποτε καταβολή κόστους αεροπορικού εισιτηρίου ή διαμονής το ταξιδιωτικό γραφείο θα πρέπει να καταβάλει στον τομέα επιδοτούμενων ασθενών τις σχετικές αποδείξεις/αποδεικτικά στοιχεία.

Όλα τα συμπληρωμένα έντυπα μαζί με τα αποδεικτικά στοιχεία θα ελέγχονται και θα καταχωρούνται στον προσωπικό φάκελο του ασθενούς.

Ακολούθως θα ετοιμάζεται λεπτομερές σημείωμα προς τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας για έγκριση και καθορισμό ποσού επιδότησης.

Μετά την έγκριση της Γενικής Διευθύντριας θα προωθείται στο λογιστήριο του Υπουργείου Υγείας για καταβολή του εγκεκριμένου ποσού, απευθείας στο ταξιδιωτικό γραφείο.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα