ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Βουλγαρία θα επιμείνει στον τερματισμό σύμβασης με Pfizer

08 Μαρτίου 2023, 18:03

images

Ο υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας Ασέν Μετζιντίεφ δήλωσε την Τετάρτη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας στήριξε τη θέση που η Βουλγαρία θα παρουσιάσει σε συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, για τον τερματισμό της σύμβασης με την Pfizer-Biontech για την προμήθεια εμβολίων.

Η άλλη επιλογή είναι να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες των κρατών μελών για τις απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων κατά του κορωνοϊού που θα ζητηθούν από μια συγκεκριμένη χώρα για την ποσότητα που χρειάζονται, με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και με την πληρωμή να γίνεται μετά από την παράδοση, και όχι όπως γινόταν προηγουμένως, σύμφωνα με τον πληθυσμό της χώρας.

«Είμαστε ανένδοτοι», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι έλαβε στήριξη και από τον Πολωνό Υπουργό Υγείας. Ο Μετζιντίεφ πρόσθεσε ότι άλλα κράτη μέλη, μετά την αντίδραση της Βουλγαρίας, υποστήριξαν την άποψη αυτή και έτσι περίπου έξι ή επτά χώρες θα έχουν την ίδια θέση στη συνάντηση στις Βρυξέλλες. Είπε ότι υπάρχει η στήριξη από την Πολωνία, τις επόμενες ημέρες θα γίνει σύνδεση μέσω τηλεδιάσκεψης με την Τσεχία, την Ρουμανία, την Λιθουανία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες με την Σλοβενία και την Κροατία.

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Βουλγαρία δεν χρειάζεται περισσότερα εμβόλια. «Η γνώμη μας ήταν ότι η προμήθεια εμβολίων και ο εξαναγκασμός των χωρών να αγοράζουν τόσο μεγάλες ποσότητες, οι οποίες στη συνέχεια καταστρέφονται, είναι εξαιρετικά ανεύθυνη και δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα της Βουλγαρίας, της Κομισιόν ή της ΕΕ», δήλωσε ο Μετζιντίεφ.

Ανέφερε ότι μέχρι το 2022, η Βουλγαρία είχε καταστρέψει πάνω από δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στη βάση απόφασης που ελήφθη πριν από ενάμιση χρόνο να καθοριστούν ποσοστώσεις με βάση τον αριθμό του πληθυσμού και παραδόθηκαν τεράστιες ποσότητες ληγμένων εμβολίων. Μια τεράστια ποσότητα εμβολίων πρόκειται επίσης να καταστραφεί φέτος. «Δεν θα επιτρέψουμε την παράδοση περισσότερων εμβολίων και την πληρωμή νέων δόσεων», δήλωσε ο Μετζιντίεφ.

Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι αυτή η σύμβαση ελήφθη ως απόφαση από πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων όμως δεν ήταν η Βουλγαρία, αλλά η χώρα έχει επιβεβαιώσει σθεναρά ότι δεν συμφωνεί με την αρχή της αγοράς εμβολίων.

Ερωτηθείς για το ποσό που έχει χάσει η χώρα ως αποτέλεσμα των εμβολίων που αγοράστηκαν και καταστράφηκαν, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «το ποσό είναι αρκετά μεγάλο, αλλά κάθε κράτος μέλος έχει κανόνες εμπιστευτικότητας και δεν έχω το δικαίωμα να κοινοποιήσω τιμές και αριθμούς σύμφωνα με το συμβόλαιο».




Σχετικά Άρθρα