ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ στους στόχους του ΠΙΣ για τη νέα χρονιά

28 Δεκεμβρίου 2023, 13:25

images

Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ πρέπει να διασφαλιστεί πρωτίστως η βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων ως η ραχοκοκαλιά του συστήματος, αναφέρει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) δια του Προέδρου του Δρα Πέτρου Αγαθαγγέλου, σε μήνυμα του για τις εορτές, στο οποίο παρατίθενται οι στόχοι του Συλλόγου για τη νέα χρονιά.

Ο Δρ Αγαθαγγέλου σημειώνει ως επιτακτική την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που διέπει τους ιατρικούς συλλόγους και τον ΠΙΣ, στη βάση των εισηγήσεων που πρότειναν ως Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος.

Επιτακτική, αναφέρει, είναι και η άμεση προώθηση επίλυσης των προβλημάτων που έχουν διαπιστώσει οι επιστημονικές εταιρείες και που έχει προωθήσει προς επίλυση στο Υπουργείο Υγείας και στον ΟΑΥ ο ΠΙΣ, σε σχέση με στρεβλώσεις στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Θα πρέπει, σημειώνει, να εφαρμοστεί ένας αποτελεσματικός εποπτικός μηχανισμός ελέγχου ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα αυθαίρετης και αδικαιολόγητης επιβολής ποινών και χρηματικών προστίμων στους γιατρούς.

Επίσης, να τεθεί επί τάπητος ο διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού από την αμοιβή του νοσηλευτηρίου.

Ο ΠΙΣ, σημειώνει, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά τα δικαιώματα, το βιοτικό επίπεδο, την επιστημονική και εργασιακή αξιοπρέπεια των μελών του καθότι με αυτό τον τρόπο, αναφέρει, θωρακίζεται το υψηλό επίπεδο της ιατρικής στον τόπο μας και διασφαλίζεται η διαρκής αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους πολίτες.

Επισημαίνει ακόμη ότι τα θέματα που απασχολούν την ιατρική κοινότητα της Κύπρου, τόσο εν συνόλω όσο και κατά ειδικότητες και εργασιακές ομάδες, καταγράφονται από τον ΠΙΣ, αναλύονται επικαιροποιούνται, κωδικοποιούνται και τίθενται δυναμικά ενώπιον της πολιτείας προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις.

Όπως αναφέρεται στο μήνυμα του Προέδρου του ΠΙΣ, κατά το 2023 «έχουμε προωθήσει και ενισχύσει τις ευκαιρίες για τη διαρκή εκπαίδευση των μελών μας, έχουμε αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου ως του αντιπροσωπευτικού θεσμού των ιατρών της Κύπρου, έχουμε συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς εκεί και όπου απαιτείτο, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη θεσμική ανεξαρτησία του Συλλόγου, έχουμε ενισχύσει την αμφίδρομη επικοινωνία με τις επιστημονικές εταιρείες για όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν τον κλάδο ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ΓεΣΥ και έχουμε αναπτύξει έναν διεκδικητικό διάλογο για τα ιατρικά ζητήματα με το Υπουργείο Υγείας, τη Γενική Εισαγγελία, τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ».

Ταυτόχρονα, προστίθεται, «έχουμε αποκαταστήσει τις σχέσεις του Συλλόγου με τους οργανωμένους ασθενείς, στη βάση της αρχής ότι οι στόχοι μας για τη διαφύλαξη του επιπέδου του τομέα της υγείας στον τόπο μας είναι κοινοί και ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Περαιτέρω αναφέρεται ότι «έχουμε πρωτοστατήσει με συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη εισήγηση προς το Υπουργείο για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την άσκηση της ιατρικής,και ανάμεσα στους νέους μας στόχους είναι η περαιτέρω άσκηση πίεσης ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο να προωθηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή».

Σχετικά Άρθρα