ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γύρω στα 300 παιδιά έχουν εξεταστεί από ορθοπεδικούς γιατρούς των ΗΠΑ

19 Ιανουαρίου 2023, 13:46

images

Γύρω στα 300 παιδιά από την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες έχουν εξεταστεί τις τελευταίες ημέρες από την ομάδα ορθοπεδικών ιατρών των νοσoκομείων Shriners των ΗΠΑ στα πλαίσια της σαρανταετούς συνεργασίας με το Ίδρυμα Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαϊδη.

Στη σημερινή επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, στο ίδρυμα Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαϊδη, όπου θα διενεργούνται εξετάσεις σε παιδιά από την ομάδα ορθοπεδικών ιατρών των νοσoκομείων Shriners των ΗΠΑ, εξέφρασε χαρά και συγκίνηση που λόγω του Ιδρύματος και λόγω των νοσοκομείων Shriners από τις ΗΠΑ δόθηκε η ευκαιρία να εξεταστούν περίπου 300 παιδιά από την Κύπρο και από γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος και η Ελλάδα και κάποια παιδιά από τα κατεχόμενα.

«Οι γιατροί είχαν την ευκαιρία να δουν τα παιδιά αυτά και να τους προσφέρουν κάποιες εξειδικευμένες θεραπείες, εξετάσεις που όχι μόνο στη χώρα μας δεν μπορούν να διεξαχθούν, αλλά είναι τόσο εξειδικευμένες που κάποιες από αυτές μόνο στα συγκεκριμένα νοσοκομεία μπορούν να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις και επεμβάσεις», σημείωσε.

Επόμενο βήμα η εγχείρηση παιδιών στην Κύπρο

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος, Κώστας Παρασκευαϊδης, ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, οι οποίες χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά για την εξέταση των παιδιών.

Ανέφερε επίσης ότι πάνω από 4 χιλ. παιδιά έχουν τύχει θεραπείας από τους γιατρούς των νοσοκομείων Shriners, προσθέτοντας ότι «προσβλέπουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, το οποίο είναι να μπορούν να γίνονται κάποιες επεμβάσεις στην Κύπρο και να έρχονται παιδιά από τις γύρω χώρες για να εγχειρίζονται και να εξετάζονται και να θεραπεύονται στο νησί».

«Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάσαμε αυτή την ιδέα, ο Υπουργός μας ενθάρρυνε», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι «η προσπάθεια είναι να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να βελτιώσουμε τη συνεργασία με τους Shriners και προσβλέπουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Έχουμε 40 χρόνια ιστορίας συνεργασίας».

Όπως δήλωσε, έχουν εξεταστεί γύρω στα 300 παιδιά, ενώ μέχρι αύριο ίσως ο αριθμός να αυξηθεί. Ακόμη, περίπου 20 - 30 παιδιά έχουν προγραμματιστεί για να πάνε για εγχειρίσεις τους επόμενους μήνες στην Αμερική.

Συγκεκριμένα, πολλές από αυτές τις περιπτώσεις παιδιών αφορούν σοβαρές ορθοπεδικές παθήσεις, σκολιώσεις, άλλες παθήσεις των άκρων, και παιδιά που έχουν νοητική παράλυση και προβλήματα κινητικότητας.

«Μιλούμε για πολύ εξειδικευμένες εγχειρίσεις και σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των παιδιών και ως εκ τούτου ολόκληρης της οικογένειας τους», είπε.

Ο κ. Παρασκευαϊδης υπογράμμισε επίσης ότι «προσπάθεια των νοσοκομείων είναι να βελτιωθεί η κινητικότητα αυτών των παιδιών, να τους δώσει την ευκαιρία να σηκωθούν από το τροχοκάθισμα και να σταθούν στα πόδια τους».

Ερωτηθείς εάν παρατηρήθηκε κάποια αύξηση αυτών των περιστατικών, σχολίασε ότι σε όλα αυτά τα χρόνια πάντα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα, συμπληρώνοντας ότι κάποιες περιόδους μπορεί να παρουσιάζεται κάποια νοητική παράλυση η οποία συμβαίνει κατά τη γέννηση των παιδιών, αλλά συνήθως οι ανάγκες είναι πάντα οι ίδιες.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα