ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γυρίζουν την πλάτη στον γάμο οι νέοι της Κύπρου

24 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Το 70% των νέων θεωρεί τον γάμο σημαντικό, αλλά παράλληλα υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα, σύμφωνα με ποσοτική έρευνα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ).

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 58% των νέων αναφέρουν ότι θεωρούν την οικογένεια ως μία από τις σημαντικότερες αξίες στη ζωή τους, το 56% την υγεία, το 38% τη φιλία και το 37% την αγάπη.

Από την άλλη, μόνο το 1% ανέφερε ως σημαντικότερη αξία στη ζωή την εκπαίδευση, το 2% την διασκέδαση, το 2% την θρησκεία και το 4% την ευτυχία.

Επιπλέον, το 92% των νέων αποδέχεται τις προγαμιαίες σχέσεις μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε μια σταθερή σχέση, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι το 58% των νέων θεωρεί απόλυτα αποδεκτή τη δημιουργία σχέσεων με άτομα του ίδιου φύλου.

Στα 30 έτη η μέση ηλικία γάμου 

Στο ερώτημα σε ποια ηλικία παντρεύτηκαν, το 36% είπε ότι παντρεύτηκε σε ηλικία 24-26 ετών, το 32% σε ηλικία 27-29 ετών, το 28% σε ηλικία 30-32 ετών, το 8% σε ηλικία 33-35 ετών, το 4% σε ηλικία 21-23 ετών και το 2% σε ηλικία 18-20 ετών.

Η μέση ηλικία γάμου είναι στα 30 έτη, με μέσο όρο για τους άνδρες τα 30,3 έτη και τις γυναίκες τα 30 έτη.

Όσον αφορά το πόσο καιρό είναι παντρεμένοι, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων απάντησε μέχρι 2 χρόνια (41%), το 28% 3-5 χρόνια, το 24% 6-10 χρόνια, και το 6% περισσότερα από 10 χρόνια.

Ακόμη, το 61% συμφωνεί ότι ο γάμος κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, το 14% συμφωνεί ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να παντρεύονται, το 34% συμφωνεί ότι ο κύριος σκοπός του γάμου είναι η απόκτηση παιδιών και το 37% συμφωνεί ότι υπάρχουν περισσότερα πλεονεκτήματα να είσαι ανύπαντρος παρά να είσαι παντρεμένος.

Επίσης, το 44% θα ήθελε σίγουρα να παντρευτεί ή να ξαναπαντρευτεί, το 35% μάλλον ναι, το 5% μάλλον όχι, και το 5% σίγουρα όχι.

Το 80% διαχωρίζει την εκκλησία από τη θρησκεία

Σύμφωνα με την έκθεση, το 80% των νέων διαχωρίζει την εκκλησία από τη θρησκεία, ενώ παράλληλα, το 73% των νέων δηλώνει ότι προτιμά τον θρησκευτικό γάμο.

Ακόμη, αναφορικά με την εκκλησία, το 80% των νέων θεωρεί ότι η πίστη είναι πιο σημαντική από τα εκκλησιαστικά διδάγματα.

Στην ερώτηση σε ποιο βαθμό ακολουθούν τους εκκλησιαστικούς κανόνες, το 46% απάντησε σε μικρό βαθμό, το 28% καθόλου, το 23% σε αρκετό βαθμό, και μόνο το 3% σε μεγάλο βαθμό.

Κληθείς να απαντήσουν τι θα τους έκανε να στραφούν πιο κοντά στην εκκλησία, το 27% είπε εάν ένιωθαν ότι η εκκλησία βρίσκεται πιο κοντά στους νέους, το 21% ο εκσυγχρονισμός των απόψεων της εκκλησίας, το 19% τίποτα, το 3% να μιλούσαν με περισσότερη ειλικρίνεια, και το 5% να έδειχναν περισσότερη αποδοχή.

Σημειώνεται ότι το 76% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η εξουσία της εκκλησίας δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε κρατικές αποφάσεις.

Η έρευνα διενεργήθηκε πανεπιστημιακά από τον Οργανισμό IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εξέτασε τις στάσεις και αντιλήψεις των νέων ηλικίας 18-35 ετών για τον έρωτα, τον γάμο και την εκκλησία.

Η ποσοτική έρευνα περιλάμβανε ένα δείγμα 500 νέων ατόμων από όλη την Κύπρο και πραγματοποιήθηκε κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2023. Η επιλογή του δείγματος έγινε με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας και η συλλογή των δεδομένων έγινε μέσω τηλεφωνικών και προσωπικών συνεντεύξεων, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Της Ουρανίας Στυλιανού



 

Σχετικά Άρθρα