ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Για ενσυνείδητο τρόπο διατροφής μίλησε ο Υπουργός Υγείας

10 Μαΐου 2024, 15:44

images

Η συνολική υγεία επιτυγχάνεται όταν διαθέσουμε χρόνο για να χρησιμοποιούμε και τις πέντε αισθήσεις μας για να εκτιμήσουμε την συνολική εμπειρία του φαγητού, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Σε χαιρετισμό του σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής, ο κ. Δαμιανός είπε ότι «αυτό μπορούμε να το πετύχουμε τρώγοντας αργά, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση, στον υπολογιστή ή στο κινητό».

Πρόσθεσε ότι «ένας υγιεινός τρόπος ζωής δεν είναι απλά η επιλογή του να τρώμε τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες και σε μικρές ποσότητες αλλά είναι η συνειδητή επιλογή τροφών σύμφωνα με την κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου και τις διατροφικές του ανάγκες».

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, «ο ενσυνείδητος τρόπος διατροφής είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται στη Διαιτολόγια και Διατροφολογία που σκοπό έχει τον προγραμματισμό των γευμάτων μας και ουσιαστικά μας καλεί να σκεφτούμε λογικά τους λόγους που μας οδηγούν στο να καταναλώνουμε συγκεκριμένες τροφές σε συγκεκριμένες στιγμές».

Ανέφερε ότι «το πώς, πότε, πού και γιατί τρώμε είναι εξίσου σημαντικά με το τι τρώμε ενώ όταν αναλογιζόμαστε γιατί κάνουμε κάποιες διατροφικές επιλογές, έχουμε χρόνο να εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά των επιλογών μας και να αρχίσουμε εντέλει να τρώμε πιο ενσυνείδητα και κατά προέκταση πιο υγιεινά».

Σε σχέση με την καταπολέμηση διατροφικών διαταραχών όπως τη νευρική ανορεξία, τη νευρική βουλιμία και την ψυχαναγκαστική υπερφαγία είπε ότι «θα πρέπει να εντοπίσουμε τις διαφορές μεταξύ σωματικής και ψυχολογικής πείνας, να έχουμε επίγνωση του παρόντος, δηλαδή της στιγμής που τρώμε ή που θέλουμε να φάμε, και να δίνουμε προσοχή στην επίδραση της τροφής και στις αισθήσεις μας όταν τρώμε».

Αναφερόμενος στο θέμα της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής που είναι «Αγάπη προς το Σώμα μας: Η αίσθηση της Ενσυνείδητης Διατροφής», ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «τα κύρια μηνύματα της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής αφορούν στην ευαισθητοποίηση μας σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές και την πρόληψη τους μέσα από ένα ενσυνείδητο τρόπο διατροφής».

Σχετικά Άρθρα