ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Για ακραία καιρικά φαινόμενα προειδοποιούν οι κινεζικές αρχές

04 Ιουλίου 2023, 11:01

images

Οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν για ακραία καιρικά φαινόμενα και «πολλαπλές φυσικές καταστροφές» τον επόμενο μήνα, καθώς η ισχυρή βροχόπτωση σε περιοχές της χώρας οδήγησε σε χιλιάδες εκκενώσεις.

Συναγερμός επιβλήθηκε την Τρίτη για καταστροφές που προκάλεσαν οι βροχές σε μεγάλες περιοχές της κεντρικής και νοτιοδυτικής Κίνας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι μετεωρολογικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει «πολλαπλές φυσικές καταστροφές τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων πλημμυρών, έντονων καιρικών συνθηκών, τυφώνων και υψηλών θερμοκρασιών», μεταδίδει το Xinhua.

Δεκάδες σπίτια και δρόμοι υπέστησαν ζημιές στην επαρχία Σαανσί της βορειοδυτικής Κίνας κατά τη διάρκεια καταρρακτωδών βροχών το Σαββατοκύριακο, ανέφερε τη Δευτέρα η Chongqing Daily, που ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στην κεντρική επαρχία Χουνάν απομακρύνθηκαν από τις πλημμύρες την περασμένη εβδομάδα που προκάλεσαν ζημιές σε περισσότερα από 2.000 σπίτια, δήλωσαν αξιωματούχοι της επαρχίας την Κυριακή.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πλάνα με αυτοκίνητα να παρασύρονται σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Χουνάν την περασμένη εβδομάδα και θολούς χείμαρρους να αναβλύζουν δίπλα από πολυκατοικίες και καταστήματα.

Οι επιστήμονες λένε ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την καύση ορυκτών καυσίμων, επιδεινώνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως και πολλές χώρες στην Ασία έχουν βιώσει θανατηφόρους καύσωνες και θερμοκρασίες ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, υπεύθυνη για περίπου το ένα τέταρτο της τρέχουσας ρύπανσης από άνθρακα.

Η χώρα έχει θέσει ως στόχο την κορύφωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030 και την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα 30 χρόνια αργότερα.

Οι πλημμύρες συνέπεσαν με κύματα καύσωνα ρεκόρ σε άλλες περιοχές της Κίνας, με το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της χώρας να προειδοποιεί τους κατοίκους στην πρωτεύουσα Πεκίνο και σε δώδεκα άλλες περιοχές να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, όταν οι θερμοκρασίες είναι άνω των 35 βαθμών Κελσίου.

Η Κίνα κατέγραψε κατά μέσο όρο 4,1 ημέρες κάθε μήνα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατά τις οποίες ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 35 βαθμούς, η ψηλότερη θερμοκρασία από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται στοιχεία το 1961, σύμφωνα με δήλωση του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου την Κυριακή.

Τον Ιούνιο, το Πεκίνο είχε συνολικά 14 ημέρες με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 35 βαθμούς, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Beijing Evening News.



Σχετικά Άρθρα