ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γενετικές παραλλαγές για την αμφιφυλοφιλική συμπεριφορά

04 Ιανουαρίου 2024, 13:31

images

Για πρώτη φορά επιστήμονες εντόπισαν γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την ανθρώπινη αμφιφυλοφιλική συμπεριφορά και διαπίστωσαν ότι αυτοί οι δείκτες συνδέονται με την ανάληψη κινδύνου και την απόκτηση περισσότερων απογόνων όταν τις φέρουν ετεροφυλόφιλοι άνδρες.

Ο Jianzhi "George" Zhang, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι βοήθησε να απαντηθεί το μακροχρόνιο εξελικτικό παζλ του γιατί η φυσική επιλογή δεν έχει εξαλείψει τη γενετική βάση της έλξης, στο ίδιο φύλο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances, βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από 450.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής που εγγράφηκαν στη UK Biobank, ένα μακροπρόθεσμο έργο γονιδιωματικής που έχει αποδειχθεί να έχει σημαντικό όφελος για την έρευνα για την υγεία.

Βασίζεται στην αύξουσα έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας θεμελιώδους εργασίας του 2019 στο Science που βρήκε ότι οι γενετικές παραλλαγές επηρέασαν σε κάποιο βαθμό το αν ένα άτομο εμπλέκεται σε συμπεριφορές του ίδιου φύλου, αν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ήταν πιο σημαντικοί.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι στο παρελθόν, οι άνθρωποι συγκέντρωναν όλες τις ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει ένα φάσμα», είπε ο Zhang.

Μελετώντας τα πλήρη σύνολα DNA ή γονιδιωμάτων των συμμετεχόντων και συνδυάζοντας αυτές τις πληροφορίες με τις απαντήσεις της έρευνας, ο Zhang και ο έταιρος συγγραφέας της έρευνας Siliang Song μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι οι υπογραφές που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του ίδιου φύλου και την αμφιφυλοφιλική συμπεριφορά ήταν στην πραγματικότητα διακριτές.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτό σημαίνει ότι μπορούσαν να αναλυθούν ξεχωριστά, κάτι που με τη σειρά του αποκάλυψε ότι οι άνδρες ετεροφυλόφιλοι που φέρουν τους δείκτες, τους οποίους ονόμασαν αλληλόμορφα σχετιζόμενα με την αμφιφυλοφιλική συμπεριφορά (BSB), κάνουν περισσότερα παιδιά από τον μέσο όρο και έτσι μεταφέρουν αυτά τα γονίδια.

Αν και η έρευνα της UK Biobank απλώς ρώτησε τους ερωτηθέντες εάν θεωρούν τους εαυτούς τους ως άτομα που λαμβάνουν εύκολα ρίσκα ή όχι, είναι πιθανό ότι η παράτολμη συμπεριφορά περιλαμβάνει περισσότερο σεξ χωρίς προστασία και περισσότερους συντρόφους.

Τα δεδομένα της UK Biobank αποκάλυψαν επίσης ότι το ποσοστό των ατόμων που αναφέρουν αμφίφυλη και ομοφυλοφιλική συμπεριφορά αυξάνεται εδώ και δεκαετίες, γεγονός που πιθανώς οφείλεται στο αυξανόμενο κοινωνικό άνοιγμα.

Oι επιστήμονες αναφέρουν στην έρευνα ότι το αν ένα άτομο είναι αμφιφυλόφιλο ή όχι στη συμπεριφορά του επηρεάζεται κατά 40% από τη γενετική και κατά 60% από το περιβάλλον.

Σχετικά Άρθρα