ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γ. Τταφούνας, EIMC Clinic: Περιθώρια βελτίωσης στα επίπεδα ιατρικής

18 September 2022, 06:00

images

Το επίπεδο της ιατρικής στην Κύπρο είναι εξαιρετικό, με περιθώρια ωστόσο βελτίωσης και ανάπτυξης, αναφέρει ο γενικός διευθυντής της EIMC CLINIC Innovative Medical Services, Γιάννος Τταφούνα.

Σε συνέντευξη του στο YgeiaWatch, ο κ. Τταφούνα αναφέρει ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση της ζήτησης του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο, «καθώς υπάρχουν πολλοί τουρίστες που παράλληλα με τις διακοπές τους επωφελούνται από τις λογικές τιμές των ιατρικών μας υπηρεσιών σε σχέση με αυτές του εξωτερικού».

Από την άλλη, ο τομέας στον οποίο υπάρχουν περισσότερες προοπτικές ανάπτυξης είναι ο διαγνωστικός τομέας, υποδεικνύει, για το λόγο ότι απαιτεί αυξημένη διαγνωστική ακρίβεια και εξατομικευμένη θεραπεία.

Αρκετά τα προβλήματα στο ΓεΣΥ

Όσον αφορά το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), ο κ. Τταφούνα, υπέδειξε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι αρκετά.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, το ΓΕΣΥ έχει ειδικότητες με λίγους ιατρούς αριθμητικά, όπως ρευματολόγοι, γηρίατροι, αλλεργιολόγοι κ.ά., καθώς και έλλειψη ειδικοτήτων, όπως γηροψυχιάτροι, ειδικοί μαστολόγοι κ.ά.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συνεργασία των γιατρών για μία ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς.

«Ο προσωπικός ιατρός και ο κάθε ειδικός στον οποίο παραπέμπεται, πρέπει να είναι σε συνεννόηση μεταξύ τους, ώστε ο ασθενής να αισθάνεται ασφαλής. Είναι ανεπίτρεπτο η ευθύνη του προσωπικού ιατρού να εξαντλείται στο στάδιο της παραπομπής σε ειδικό και στη συνταγογράφηση μόνο», είπε, συμπληρώνοντας ότι «οι ιατροί θα έπρεπε να πληρώνονται καλύτερα ώστε να έχουν λιγότερους ασθενείς και να έχουν χρόνο για ποιοτικότερη παρακολούθηση».

Πέραν αυτών, έκανε λόγο ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και λειτουργούν εκ των υστέρων.

Όπως αναφέρει, με την έναρξη του ΓεΣΥ επίσης δημιουργήθηκε πληθώρα διαγνωστικών και θεραπευτικών εξετάσεων χωρίς να υπάρχει επάρκεια κλινών, χειρουργείων & εργαστηρίων και πολλές φορές ψυχιατρικά περιστατικά νοσηλεύονται με παθολογικά.

Ενδιαφέρον για λειτουργία εφημεριών

Ο κ. Τταφούνα σημείωσε ότι η εφαρμογή εφημεριών για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια, ενδιαφέρει την EIMC CLINIC και είναι στα πλάνα της, σε συνεργασία με τους Προσωπικούς Ιατρούς του κέντρου.

Ερωτηθείς αν η τηλεϊατρική είναι κάτι που βρίσκεται στις προτιμήσεις του κόσμου, σχολίασε ότι «για τους Κύπριους πελάτες μας η τηλεϊατρική δεν βρίσκεται στις προτιμήσεις τους. Το νησί μας είναι μικρό και η σχέση ιατρού-ασθενή είναι πολύ περισσότερο προσωπική από αυτή μίας μεγάλης χώρας».

Σημειώνεται ότι η κλινική ξεκίνησε τη λειτουργία της το Δεκέμβριο του 2020, σε μία περίοδο που η πανδημία του Covid-19 βρισκόταν στην κορύφωσή της.

Της Ουρανίας Στυλιανού 

Η συνέντευξη

1. Πόσα χρόνια λειτουργεί η EIMC CLINIC;

Τον Δεκέμβριο 2022, κλείνουμε 2 χρόνια λειτουργίας.

2. Υπάρχουν και άλλα παραρτήματα της κλινικής στην Κύπρο;

Προς το παρόν στη Λευκωσία, σύντομα όμως θα επεκταθούμε και σε άλλες πόλεις της Κύπρου.

3. Ποιες υπηρεσίες προσφέρει η EIMC CLINIC στους πολίτες;

Οι ιατροί συνεργάτες μας καλύπτουν 16 ειδικότητες (ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ, ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ,ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ, ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ, ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ, ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΓΕΝΙΚΗ & ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑ, ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ).

Εκτός από τις παραπάνω υπηρεσίες και σε συνεργασία με κλινικές τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λάρνακα πραγματοποιούνται με ιδιόκτητο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, βρογχοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις και κολονοσκοπήσεις.

Το κέντρο διαθέτει:

(1)ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο για ακτινογραφίες (X-rays) και τεστ οστεοπόρωσης (Dexa scan) που λειτουργεί χωρίς ραντεβού

(2)αιμοληπτικό κέντρο (Χημείο) σε συνεργασία με το διαγνωστικό κέντρο ΖΩΗ

4. Η κλινική προσφέρει όλες τις υπηρεσίες της στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ);

Εκτός των υπηρεσιών αλλεργιολογίας, λοιμωδών νοσημάτων, δερματολογίας & αφροδισίων νοσημάτων, ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες υπηρεσίες είναι ενταγμένες στο ΓΕΣΥ.

5. Με την ένταξη των υπηρεσιών της στο ΓεΣΥ, παρατηρήθηκε κάποια αύξηση στην προσέλευση πολιτών στην κλινική;

Η κλινική μας ξεκίνησε τη λειτουργία της μεσούσης της πανδημίας τον Δεκέμβριο 2020.

6. Η εφαρμογή εφημεριών για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια, είναι στα πλάνα της EIMC CLINIC να το εφαρμόσει;

Ναι, μας ενδιαφέρει να ξεκινήσουμε εφημερίες και είναι στα πλάνα μας σε συνεργασία με τους Προσωπικούς Ιατρούς του κέντρου μας.

7. Με ποιο τρόπο συμβάλει η κλινική στον ιατρικό τουρισμό; Έχετε παρατηρήσει μεγάλη ζήτηση στον ιατρικό τουρισμό στην Κύπρο ή όχι;

Είναι αλήθεια ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση της ζήτησης του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο. Έχουμε πολλούς τουρίστες που παράλληλα με τις διακοπές τους επωφελούνται από τις λογικές τιμές των ιατρικών μας υπηρεσιών σε σχέση με αυτές του εξωτερικού. Έτσι, όντας ένα κέντρο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύπτοντας τις ιατρικές του ανάγκες, κάτω από μία στέγη, πράγμα που συνεπάγεται ότι εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο, έχουμε εκπονήσει ειδικά πακέτα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες ανά περίπτωση όπως Executive check-up, καρδιολογικό προφίλ, Αθλητικό προφίλ κ.λ.π..

8. Πώς χαρακτηρίζετε το επίπεδο της ιατρικής στην Κύπρο; Υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης;

Το επίπεδο ιατρικής στην Κύπρο είναι εξαιρετικό, πάντα όμως υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και βελτίωσης αν σκεφτούμε τη ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας. Οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες είναι η απάντηση στις υψηλές απαιτήσεις υγείας και είναι απαραίτητες αν θέλουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η EIMC CLINIC επενδύει σε σε κορυφαίο εξοπλισμό όσο και σε έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό θέλοντας να αφήσει το στίγμα της στην ιατρική περίθαλψη.

9. Σε ποιους τομείς της ιατρικής υπάρχουν περισσότερες προοπτικές ανάπτυξης;

Ο διαγνωστικός τομέας που απαιτεί  αυξημένη διαγνωστική ακρίβεια και η εξατομικευμένη θεραπεία.

10. Τι λείπει στον τομέα της υγείας από την Κύπρο;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σύστημα Υγείας είναι αρκετά.

Το ΓΕΣΥ  έχει ειδικότητες με λίγους ιατρούς αριθμητικά (ρευματολόγοι, γηρίατροι, αλλεργιολόγοι κ.α.)  καθώς και έλλειψη ειδικοτήτων (γηροψυχιάτροι, ειδικοί μαστολόγοι κ.ά.).

Δεν υπάρχει συνεργασία των γιατρών για μία ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς. Ο προσωπικός ιατρός και ο κάθε ειδικός στον οποίο παραπέμπεται, πρέπει να είναι σε συνεννόηση μεταξύ τους, ώστε ο ασθενής να αισθάνεται ασφαλής. Είναι ανεπίτρεπτο η ευθύνη του προσωπικού ιατρού να εξαντλείται στο στάδιο της παραπομπής σε ειδικό και στη συνταγογράφηση μόνο. Οι ιατροί θα έπρεπε να πληρώνονται καλύτερα ώστε να έχουν λιγότερους ασθενείς και να έχουν χρόνο για ποιοτικότερη παρακολούθηση.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και λειτουργούν εκ’ των υστέρων. Αυτό εκτός του κόστους στη σωματική και ψυχική υγεία του ασθενή και της οικογένειάς του και του οικονομικού κόστους που επωμίζεται ο ασθενής έχει και τεράστιο αντίκτυπο στην κρατική οικονομία, άνθρωποι που δεν «υγιείς» δεν μπορούν να εργαστούν απρόσκοπτα και να αποδώσουν το μέγιστο.

Με την έναρξη του ΓΕΣΥ επίσης δημιουργήθηκε πληθώρα διαγνωστικών και θεραπευτικών εξετάσεων χωρίς να υπάρχει επάρκεια κλινών, χειρουργείων & εργαστηρίων. Πολλές φορές ψυχιατρικά περιστατικά νοσηλεύονται με παθολογικά.

11. Σε ποιο βαθμό αξιοποιείται η τηλεϊατρική μέσω της κλινικής; Είναι κάτι που βρίσκεται στην προτίμηση του κόσμου της Κύπρου;

Για τους Κύπριους πελάτες μας η τηλεϊατρική δεν βρίσκεται στις προτιμήσεις τους. Το νησί μας είναι μικρό και η σχέση ιατρού-ασθενή είναι πολύ περισσότερο προσωπική από αυτή μίας μεγάλης χώρας.

12. Κατά την περίοδο της πανδημίας, παρατηρήθηκε κάποια αύξηση ή μείωση εισαγωγών ασθενών στην κλινική;

Δεδομένου ότι η κλινική ξεκίνησε τη λειτουργία της με την πανδημία στην κορύφωσή της και με τα τελευταία οικονομικά μας στοιχεία, θεωρούμε ότι υπήρχε μείωση.

13. Ποια είναι τα κύρια περιστατικά ή ασθένειες που καλείται η κλινική να περιθάλψει;

Εξαιτίας της πανδημίας καθώς και των 3 διακεκριμένων πνευμονολόγων συνεργατών μας, τα post covid περιστατικά υπερτερούν αριθμητικά σε σχέση με τα υπόλοιπα.

14. Υπάρχει συνεργασία της κλινικής με το Υπουργείο Υγείας; Σε ποιο βαθμό;

Όλοι οι γιατροί μας είναι συμβεβλημένοι με το Υπουργείο Υγείας και κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια.


Σχετικά Άρθρα