ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φυσιοθεραπευτές: Ζητούν καλύτερη διαχείριση υπηρεσιών εντός ΓεΣΥ

21 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Μέτρα για καλύτερη διαχείριση των υπηρεσιών φυσιοθεραπείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ζητεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών.

Σε απαντητική επιστολή προς τον ΟΑΥ, μετά την μαζική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του οργανισμού που έγινε στις 15 Ιουνίου 2023, εισηγούνται τη δημιουργία μητρώου αυτοάνοσων και ρευματοπαθών ασθενών το συντομότερο δυνατόν με στόχο την καλύτερη διαχείριση των υπηρεσιών φυσιοθεραπείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Όπως εξηγούν, οι ασθενείς αυτοί κάνουν μια μεγάλη χρήση κωδικών που αφορούν διαγνώσεις τις οποίες ο ΟΑΥ χαρακτηρίζει ασαφείς και ότι δημιουργούν υπερχρήση.

Ακόμη, προτείνουν τη βελτίωση του λογισμικού κατόπιν συναντήσεων με το τμήμα πληροφορικής για την εκτενή συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φυσιοθεραπευτές, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα επίλυσής τους, είτε μεσοπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, σε  περίπτωση συννοσηρότητας να αναγνωρίζει για ποια διάγνωση έκανε θεραπεία.

Εισηγούνται ακόμη τη λήψη αυστηρών κυρώσεων άμεσα σε ιατρούς και φυσιοθεραπευτές οι οποίοι παραβαίνουν κανονισμούς τους οποίους έχουν συμφωνήσει.  

Επιπλέον, ζητούν επανειλημμένα την πρόσβαση των φυσιοθεραπευτών στο ιστορικό των ασθενών για ευνόητους για τον καθένα λόγους. 

Σύμφωνα με τον ΠΣΦ, ο ΟΑΥ έχει μία «αντιπαραγωγική και μειωτική στάση» απέναντι στο επάγγελμά των φυσιοθεραπευτών, μη καταβάλλοντας τα δεδουλευμένα όπως αυτά απορρέουν από τους μηνιαίους όγκους εργασίας σύμφωνα με την τιμή μονάδας κατ' ελάχιστον στα €20, καθώς επίσης για ενάμιση χρόνο δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε οι επισημάνσεις τους, ούτε οι αναλύσεις που εκπόνησαν τόσο για το μητρώο νευρολογικών ασθενών όσο και για το σύνολο της επισκεψιμότητας στις υπηρεσίες.  

Ο ΠΣΦ αναμένει από τον ΟΑΥ να ανακοινώσει τη διόρθωση του προϋπολογισμού για το 2023, ώστε να συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες των €30 εκατ. και να υιοθετηθούν οι επισημάνσεις για καλύτερη ρύθμιση των παραπομπών σε υπηρεσίες φυσιοθεραπείας και όχι μόνο.  

«Όπως σας έχουμε ήδη αναφέρει και στη συνάντηση αφού διορθωθεί ο προϋπολογισμός υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητηθούν στη συνέχεια που να αφορούν την παροχή υπηρεσιών φυσιοθεραπείας εντός του ΓεΣΥ με σημαντικότερο τη διαχείριση του λανθασμένου σχεδιασμού, τις κατ’ οίκον επισκέψεις, την ανακουφιστική φροντίδα και άλλα τα οποία ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να μπουν σε κάποια ατζέντα», αναφέρει.

Ζητούν αναστολή απαγόρευσης παραπεμπτικών για φυσιοθεραπεία

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο ΟΑΥ έχει εφαρμόσει οριζόντιο μέτρο απαγόρευσης παραπομπής για φυσιοθεραπεία για οποιαδήποτε νόσο ή κλινική κατάσταση πέραν του 30% των μηνιαίων επισκέψεων σε ορθοπεδικούς

Οι φυσιοθεραπευτές υποδεικνύουν ότι από τη στιγμή που μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε καμία ακύρωση παραπεμπτικών ο Οργανισμός, τότε αυτό σημαίνει πως αναγνωρίζει τα παραπεμπτικά ως έγκυρα και θα πρέπει να τα καλύψει.

Σημειώνουν, επίσης, ότι το μέτρο αυτό καταργεί την πρόνοια του νόμου του ΓεΣΥ περί της ισοτιμίας στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας, περιλαμβανομένης και της φυσιοθεραπείας, εξωθεί τους ορθοπεδικούς σε άσκηση αμυντικής ιατρικής ενώ πλήττει και το επάγγελμα. Ακόμη, προσθέτουν, «κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση για δήθεν πάταξη ανύπαρκτης υπερχρήσης των υπηρεσιών φυσιοθεραπείας από γιατρούς και δικαιούχους».

Ως εκ τούτου, ζητούν να ανασταλεί το μέτρο αυτό γιατί δεν είναι στοχευμένο και πλήττει, τόσο το επάγγελμα όσο και την ποιότητα της ιατρικής φροντίδας που προσφέρεται στους ασθενείς στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. 

Ο ΠΣΦ διερωτάται τι θα συμβεί εάν οι ορθοπεδικοί παραβούν το οριζόντιο αυτό μέτρο, εάν θα υπάρξουν κυρώσεις και εάν υπάρχει αντίκτυπος του μέτρου στους ορθοπεδικούς.

Δεν θέλουν να μειωθεί ο μονάδα

Ανάμεσα στα μέτρα που εφαρμόζει ο ΟΑΥ περιλαμβάνεται η τροποποίηση του ανώτατου αριθμού μονάδων ανά φυσιοθεραπευτή από 308 σε 280.

Για το εν λόγω μέτρο οι φυσιοθεραπευτές είναι αντίθετοι.

«Αναρωτηθήκατε εάν κάποιοι από τους συνάδελφους οι οποίοι χρησιμοποιούν τον ανώτατο αριθμό των μονάδων τους εργάζονται σε περιοχές που δεν υπάρχουν άλλοι φυσιοθεραπευτές και ως εκ τούτου χρησιμοποιούν τις μονάδες τους στο μέγιστο ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των δικαιούχων της περιοχής τους;», αναφέρουν στην επιστολή.

Σημειώνουν ότι η αφαίρεση 28 μονάδων από τον ανώτατο αριθμό μονάδων ισοδυναμεί με τη μείωση του εργασιακού ωραρίου σε κάποιους φυσιοθεραπευτές τουλάχιστον κατά 3 εργάσιμες μέρες, το οποίο θεωρούν απαράδεκτο.

Της Ουρανίας Στυλιανού

 

Σχετικά Άρθρα