ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φθινόπωρο: Η εποχή των ροδιών

28 September 2021, 06:00

images

Η εποχή των ροδιών έφτασε! Τα ρόδια μπορούν να καταναλωθούν από τον μήνα Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο. Τα οφέλη τους είναι πολλαπλά ιδιαίτερα για την καρδιά καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη των ροδιών μας δίνει σε δηλώσεις της στο YgeiaWatch η κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και λέκτορας κλινικής Διαιτολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρ. Έλενα Χατζημπέη και το Harvard Health Publishing.

Τα ρόδια είναι γεμάτα με εκατοντάδες βρώσιμους ρουμπινί-κόκκινους σπόρους που ονομάζονται arils και έχουν γλυκόξινη γεύση. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την καρδιά, ειδικά με αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην καταστολή της φλεγμονής.

Περιέχουν συγκεκριμένα δύο τύπους πολυφαινολικών ουσιών: Tις ανθοκυανίνες, οι οποίες δίνουν στο φρούτο το κόκκινο του χρώμα και τις ταννίνες.

Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του ροδιού είναι μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Στην πραγματικότητα, ο χυμός ροδιού περιέχει τρεις φορές την αντιοξειδωτική δράση του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Επιπρόσθετα, όπως μας ενημερώνει η Δρ. Χατζημπέη, χρόνια κλινικών ερευνών υποδεικνύουν ότι το ρόδι παρουσιάζει σημαντική αντιαθηρωματική, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Ακόμη, μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων επιβλαβούς LDL χοληστερόλης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Όπως ισχύει για όλα τα φρούτα ωστόσο, προτιμάτε να καταναλώνετε περισσότερο τα ίδια τα φρούτα αντί να πίνετε χυμό. Έτσι τρώτε σπόρους πλούσιους σε φυτικές ίνες.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ.

Eνέργεια (Kcal) 83

Πρωτεΐνη (g) 1,67

Υδατάνθρακες (g) 18,7

Λίπος (g) 1,17

Φυτικές ίνες (g) 4

Ασβέστιο (mg) 10

Σίδηρος (mg) 0,3

Βιταμίνη C (mg) 10,2

Βιταμίνη Κ (mcg) 16,4

Κάλιο (mg) 236

Νάτριο (mg) 3

Σελήνιο (mcg) 0,5

Φώσφορος (mg) 36

Ψευδάργυρος (mg) 0,35

Συνδυάστε το ρόδι με τα φθινοπωρινά σας γεύματα και απολαύστε την αισθητική του λεπτότητα και το γευστικό και διατροφικό του πλούτο.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα