ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φθάνει στην Κύπρο την Πέμπτη ο καύσωνας «Κλέων»

12 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Την Πέμπτη αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του ο καύσωνας «Κλέων» προερχόμενος από την Ελλάδα φέρνοντας μαζί του αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς κελσίου.

Μιλώντας στο ΥgeiaWatch, ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου, Κλεάνθης Νικολαΐδης, ανέφερε ότι  το σύστημα υψηλής πίεσης το οποίο θα  επηρεάσει την Κύπρο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει  από την περιοχή της Ελλάδας με ακραία υψηλές θερμοκρασίες άνω των 41 βαθμών κελσίου .

«Για το λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμο από την Εθνική Μετεωρολογική  Υπηρεσία της Ελλάδας να δώσει όνομα σε αυτό το καιρικό φαινόμενο, με την σύμφωνη γνώμη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κύπρου και του Ισραήλ, καθώς υπάρχει μνημόνιο συναντίληψης», είπε, προσθέτοντας ότι το σύστημα αυτό θα επηρεάσει την Ελλάδα και την Κύπρο τις επόμενες μέρες και  οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό και τα παράλια θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς κελσίου.

Όπως εξηγεί, «αυτή την περίοδο επηρεάζεται η περιοχή της κεντρικής Μεσογείου από ένα σύστημα υψηλής πίεσης το οποίο μεταφέρει μια πολύ θερμή και ξηρή αέρια μάζα προς την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου».

Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Σύμφωνα με τον κύριο Νικολαΐδη,  όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ πιο ψηλές από το κανονικό, τότε υπάρχει πρόνοια έκδοσης  προειδοποιήσεων  για την ασφάλεια και την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Συμβουλεύει όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και ευάλωτες ομάδες να μην κυκλοφορούν τις ώρες της μέγιστης ακτινοβόλησης, ο κόσμος να αποφεύγει τα σκουρόχρωμα ρούχα, να καταναλώνει πολλά υγρά και οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους να περιορίζονται.

Επίσης, «σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η έναρξη δασικής πυρκαγιάς καθώς η αέρια μάζα θα είναι και θερμή και ξηρή ταυτόχρονα και οι θερμοκρασίες που θα επικρατούν θα είναι εξαιρετικά πάνω από το κανονικό, άρα  χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους».

Επιθεωρήσεις για τήρηση μέτρων κατά του καύσωνα

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, θα πραγματοποιήσει τον Ιούλιο και Αύγουστο εκστρατεία επιθεωρήσεων για θερμική καταπόνηση σε υποστατικά και εργοτάξια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι συνθήκες καύσωνα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με την αύξηση της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας, εκθέτουν τους εργαζόμενους σε κίνδυνο θερμικής καταπόνησης και μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζόμενων, όπως ενοχλητικά δερματικά εξανθήματα , θερμοπληξία, μέχρι και θάνατο.

Όπως αναφέρεται, οι επιθεωρήσεις θα επικεντρωθούν κυρίως στον έλεγχο συμμόρφωσης με τις βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, σε σχέση με την εφαρμογή προληπτικών και προστατευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αφορούν τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων.

Στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ υπάρχει λεπτομερές ενημερωτικό υλικό για την εν λόγω εκστρατεία, καθώς και ο Σύντομος Οδηγός Κώδικα Πρακτικής για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, ο οποίος περιλαμβάνει τις βασικές πρόνοιες του Κώδικα και τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και πρόληψης.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη



Σχετικά Άρθρα