ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φαύλος κύκλος η παροχή συσκευών σε διαβητικούς 18 ετών και άνω

19 Μαρτίου 2022, 06:00

images

Φαύλος κύκλος αποτελεί η χορήγηση ιατροτεχνολογικών συσκευών στους διαβητικούς ηλικίας άνω των 18 ετών.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Γενικός Οργανωτικός του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου, Αντωνάκης Μαυρίδης ανέφερε ότι ο σύνδεσμος έκανε αίτημα από το 2018 για παροχή ανέπαφων μετρητών ζαχάρου.

Αυτές αφορούν μία συσκευή scan που δίνει την τιμή του ζαχάρου και η άλλη είναι μία συσκευή που στέλνει την τιμή του ζαχάρου σε μία άλλη συσκευή μέσω μίας εφαρμογής (application) στο κινητό.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, ο Υπουργός Υγείας τότε είχε αναφέρει στο σύνδεσμο ότι δεν μπορεί να παρέχει αυτές τις συσκευές γιατί δεν υπάρχει αντιπρόσωπος στην Κύπρο.

Ακολούθως, επισημαίνει, η εταιρεία Menarini Group εισήλθε στην κυπριακή αγορά και μετά από μία συμπλήρωση από τον κατασκευαστή και μελέτες από γιατρούς του ΓεΣΥ, υπήρξε τεκμηρίωση και απόφαση από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ) για την παροχή αυτών των συσκευών.

Ο κ. Μαυρίδης δήλωσε ακόμη ότι πριν 2 μήνες εγκρίθηκε ο ανέπαφος μετρητής για τις ηλικίες μέχρι 14 ετών.

Εντούτοις, υπήρξε διαφωνία του συνδέσμου σχετικά με αυτό και ζητήθηκε ο ανέπαφος μετρητής να παρέχεται εξίσου και στις ηλικίες άνω των 18 ετών.

Όπως σημείωσε, το θέμα αυτό χρήζει περισσότερης οικονομικής χορήγησης ούτως ώστε οι συσκευές αυτές να παραχωρηθούν σε όλα τα άτομα με διαβήτης όλων των ηλικιών.

Προσθέτοντας, ανέφερε ότι το κράτος παρέχει φάρμακα που ελέγχουν το ζάχαρο και τα δίνει μόνο το ΓεΣΥ.

«Γίνεται προσπάθεια να μπουν και άλλα φάρμακα που αδειοδοτήθηκαν από την ΕΕ πρόσφατα», συμπλήρωσε.

Στατιστικά διαβητικών στην Κύπρο

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το συνολικό αριθμό των διαβητικών στην Κύπρο, ανέφερε ότι μέσω μίας επιδημιολογικής μελέτης που έγινε το 2005 το 10,3% του πληθυσμού της Κύπρου είναι άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Δηλαδή, συνολικά περίπου 90.000 άνθρωποι στην Κύπρο ζουν με διαβήτη (περίπου 9.000 με διαβήτη τύπου 1 και 80.000 με διαβήτη τύπου 2), σύμφωνα με τα στοιχεία του 2005.

Κληθείς να αναφέρει εάν υπάρχουν πιο πρόσφατα στοιχεία είπε ότι «εδώ και 2 χρόνια η Εθνική Επιτροπή Διαβήτη λέει ότι θα κάνει άλλη μελέτη για το πόσοι είναι οι διαβητικοί στην Κύπρο».

 Ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος ζήτησε από το ΓεΣΥ αρχείο διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, το οποίο δεν δόθηκε ακόμη.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα