ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκός πάτος Κύπρου στην ισότητα φύλων

25 Οκτωβρίου 2023, 06:11

images

Μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην ΕΕ, έλαβε η Κύπρος στο δείκτη ισότητας φύλων για το 2023, που δημοσίευσε χθες το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).

Παρά τη σταδιακή βελτίωση που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Λαμβάνοντας 60,7 βαθμούς, η Κύπρος κατατάσσεται στην 21η θέση στην ΕΕ στον δείκτη ισότητας των φύλων.

Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων δίνει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη βαθμολογία από 1 έως 100. Η βαθμολογία 100 θα σήμαινε ότι μια χώρα είχε φτάσει στην πλήρη ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η βαθμολογία της Κύπρου είναι 9,5 μονάδες κάτω από τη βαθμολογία για την ΕΕ συνολικά, που ανέρχεται σε 70,2.

Από το 2010, η βαθμολογία της Κύπρου έχει αυξηθεί κατά 11,7 μονάδες, λόγω βελτιώσεων στους τομείς ισχύος (+ 13,8 μονάδες) και χρόνου (+ 12,5 μονάδες).

Από το 2020, η συνολική βαθμολογία της Κύπρου στο δείκτη έχει αυξηθεί κατά 3,4 μονάδες. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε αυξήσεις στους τομείς της γνώσης (+ 7,7 μονάδες) και του χρόνου (+ 7,1 μονάδες). Λόγω της σταθερής προόδου σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη, η Κύπρος έχει ανέβει από την 22η θέση στην 21η θέση από το 2020.

Η υψηλότερη κατάταξη της Κύπρου (10η μεταξύ όλων των κρατών μελών) βρίσκεται στον τομέα της γνώσης, στον οποίο συγκεντρώνει 65,5 βαθμούς. Η βαθμολογία της χώρας στον τομέα της γνώσης έχει αυξηθεί κατά 7,7 μονάδες από το 2020, που είναι η μεγαλύτερη βελτίωση της Κύπρου σε όλους τους τομείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ως αποτέλεσμα, από το 2020, η χώρα έχει ανέβει από τη 15η στη 10η θέση σε αυτόν τον τομέα. 

Στον τομέα της γνώσης, η Κύπρος παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις στον υποτομέα επίτευξης και συμμετοχής (78,9 βαθμοί), στον οποίο η κατάταξή της ανέβηκε από τη 13η στη 10η θέση λόγω αύξησης της βαθμολογίας κατά 7,3 βαθμούς. Στον υποτομέα του διαχωρισμού, η χώρα συγκεντρώνει 54,4 βαθμούς και κατατάσσεται 12η στην ΕΕ, με αύξηση βαθμολογίας 7,7 μονάδων από το 2020.

Από το 2020, η Κύπρος έχει βελτιωθεί περισσότερο στον τομέα της εργασίας (+ 6,6 μονάδες), στον οποίο η κατάταξη της χώρας έχει ανέβει από τη 18η θέση στη 10η. Η βελτίωση στον υποτομέα του διαχωρισμού και της ποιότητας της εργασίας ήταν ο βασικός μοχλός αυτής της αλλαγής (+ 10,4 μονάδες). Λόγω αυτής της σημαντικής αύξησης, η κατάταξη της Κύπρου σε αυτόν τον υποτομέα ανέβηκε από την 22η στην 11η. Η Κύπρος βελτιώθηκε και στον υποτομέα συμμετοχής (+ 1,1 βαθμοί), στον οποίο σημειώνει 86,1 βαθμούς και κατατάσσεται 13η στην ΕΕ.

Η Κύπρος έχει τα περισσότερα περιθώρια βελτίωσης στον τομέα της ισχύος, στον οποίο σημείωσε 29,2 μονάδες στη φετινή έκδοση του δείκτη. Από το 2020, η χώρα έχει πέσει από την 24η στην 26η θέση σε αυτόν τον τομέα, η οποία ήταν η χαμηλότερη κατάταξη για την Κύπρο σε οποιοδήποτε τομέα. Αυτό οφείλεται στην καθυστερημένη πρόοδο (– 0,9 μονάδες) από την πλευρά της Κύπρου, σε σύγκριση με την ταχύτερη πρόοδο των άλλων κρατών μελών. 

Στον τομέα της εξουσίας, η Κύπρος κατατάσσεται στην 25η θέση στον υποτομέα λήψης πολιτικών αποφάσεων. Σε αυτόν τον υποτομέα, η Κύπρος συγκεντρώνει 34,5 βαθμούς, δηλαδή 26,9 μονάδες χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Στον υποτομέα του χρόνου που αφιερώνεται σε δραστηριότητες φροντίδας, η χώρα έπεσε από τη 16η θέση στην 21η. Η Κύπρος έπεσε επίσης κατά μία θέση στον υποτομέα του χρόνου που αφιερώνεται σε κοινωνικές δραστηριότητες, καταλαμβάνοντας την 22η θέση στην ΕΕ.

Πρόοδος στην ΕΕ

Όσον αφορά την ΕΕ συνολικά, διαφαίνεται ότι η ισότητα των φύλων δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο επίπεδο.

Φέτος καταγράφηκε η μεγαλύτερη συνολική πρόοδος όσον αφορά την ισότητα των φύλων στην ΕΕ, από τότε που δημιουργήθηκε ο Δείκτης, πριν από δέκα χρόνια.

Από τους 100 βαθμούς που είναι η μέγιστη δυνατή βαθμολογία, η φετινή βαθμολογία της ΕΕ είναι 70,2 κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 68,6 το 2022.

Οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών είναι σημαντικές, καθώς σε ορισμένα παρατηρούνται σημαντικές βελτιώσεις, κάποια παραμένουν στάσιμα ενώ ορισμένα κράτη μέλη έχουν υποχωρήσει στη βαθμολογία.

Το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 33%, ποσοστό αντίστοιχο με το ποσοστό των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Τα τελευταία δέκα χρόνια διαπιστώνουμε ότι έχει επιτευχθεί πολύ σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ισότητα των φύλων στην ΕΕ. Αυτό δείχνει ότι τα νομοθετικά μέτρα είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, για παράδειγμα, για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και της έμφυλης βίας. Ως προς το τελευταίο αυτό σημείο, καλώ τους συννομοθέτες να καταλήξουν σε μια εποικοδομητική συμφωνία σχετικά με την πρότασή μας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας, για την ασφάλεια όλων των γυναικών και των κοριτσιών.»

Η Επίτροπος Ισότητας, Χέλενα Ντάλι πρόσθεσε τα εξής: «Παρά τις πολλές κρίσεις που ασκούν πίεση στη χειραφέτηση και την ενδυνάμωση των γυναικών, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα δείχνουν ότι τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας όσον αφορά την εφαρμογή της στρατηγικής μας για την ισότητα των φύλων. Για να μπορέσουν οι γυναίκες και τα κορίτσια να εξελιχθούν, να αναλάβουν ηγετικές θέσεις και να είναι ελεύθερες, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εναπομένουσες προκλήσεις. Είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα