ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκή συμμαχία για τα φάρμακα κρίσιμης σημασίας

24 Απριλίου 2024, 17:26

images

Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, εγκαινίασε σήμερα τις εργασίες της συμμαχίας για τα φάρμακα κρίσιμης σημασίας στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του Συμβουλίου EPSCO των υπουργών Υγείας, στο πλαίσιο των δράσεων για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Συμμαχία συγκεντρώνει εκπροσώπους εθνικών αρχών, της βιομηχανίας, οργανώσεων υγειονομικής περίθαλψης, της κοινωνίας των πολιτών, της Επιτροπής και οργανισμών της ΕΕ με σκοπό τον καθορισμό των βέλτιστων μέτρων για την αντιμετώπιση και την αποφυγή ελλείψεων σε φάρμακα κρίσιμης σημασίας.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή έναρξη λειτουργίας της συμμαχίας για τα φάρμακα κρίσιμης σημασίας αποτελεί την επιχειρησιακή μας απάντηση στην προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες μας θα έχουν πάντα πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται. Προσθέτουμε μια βιομηχανική διάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, η οποία θα επικεντρωθεί στο πώς αντιμετωπίζουμε τα τρωτά σημεία στην αλυσίδα εφοδιασμού και θα παρέχει συστάσεις όσον αφορά τομείς δράσης που πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα, όπως η ενίσχυση των παραγωγικών ικανοτήτων και η διαφοροποίηση των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού. Η συμμαχία θα συγκεντρώσει πόρους και εμπειρογνωμοσύνη από τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία, τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και την κοινωνία των πολιτών. Όλοι αυτοί οι φορείς έχουν έναν κοινό στόχο —την καλύτερη προστασία των ασθενών μας και πιο ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας στην πράξη.»

Σχετικά Άρθρα