ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκή κατσάδα στην Κύπρο για σχέδια διαχείρισης υδάτων

28 September 2023, 13:51

images

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί 8 κράτη μέλη, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, να ολοκληρώσουν την επανεξέταση των οικείων σχεδίων διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού, όπως απαιτείται βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (οδηγία2000/60/ΕΚ) και/ή των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται βάσει της οδηγίας για τις πλημμύρες (οδηγία2007/60/ΕΚ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, και οι δύο οδηγίες επιβάλλουν στα κράτη μέλη την υποχρέωση να επανεξετάζουν, να επικαιροποιούν και να υποβάλλουν τα εν λόγω σχέδια ανά εξαετία. Στα σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού περιλαμβάνεται πρόγραμμα μέτρων για τη διασφάλιση της καλής κατάστασης του συνόλου των υδατικών συστημάτων. Τα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας καταρτίζονται βάσει χαρτών οι οποίοι παρουσιάζουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με σενάρια πλημμύρας.

Το Φεβρουάριο του 2023 η Επιτροπή εξέδωσεπροειδοποιητικές επιστολές, με τις οποίες καλούσε τα εν λόγω κράτη μέλη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους και να ολοκληρώσουν την επανεξέταση των σχεδίων τους για τα ύδατα. Ωστόσο, τα οικεία κράτη μέλη εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει της μίας ή και των δύο οδηγιών. Η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Μάλτα και η Πορτογαλίαέχουν καθυστερήσει όσον αφορά την επανεξέταση, την έγκριση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα τρίτα σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού και τα δεύτερα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.

Η νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως ώστε να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ όσον αφορά την κυκλική οικονομία, τη βιοποικιλότητα, τη μηδενική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη στα εν λόγω 9κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Η Επιτροπή, αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τα κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά Άρθρα