ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας: Η ώρα για δράση είναι τώρα

09 Μαΐου 2022, 06:00

images

Με το μήνυμα «Μιλήστε για τη ψυχική υγεία» η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας που διαρκεί από τις 9-13 Μαΐου 2022, στοχεύει να προσφέρει την ευκαιρία στους ανθρώπους να μιλήσουν για όλες τις πτυχές της ψυχικής υγείας των νέων και να τονίσουν την ανάγκη για δράση.

Σύμφωνα με το Mental Health Europe (MHE), το θέμα αυτό θα λάμψει τα φώτα της δημοσιότητας για την ψυχική υγεία των νέων ως κοινωνικό ζήτημα υψηλού προφίλ τώρα και στο μέλλον.

Το 2022, ανακηρύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο ως το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Το MHE ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας είναι ο επίσημος εταίρος της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας (ΕΕΨΥ).

Το MHE, σημειώνει ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η ψυχική υγεία των νέων μεταξύ 15-24 ετών έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από διάφορες πηγές σκιαγραφούν μια αυξανόμενη συχνότητα προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων, γεγονός που δείχνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για αυτήν την ευάλωτη ομάδα. Τα ευρήματα διαφόρων εκθέσεων είναι ανησυχητικά και υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για άμεση και οριζόντια πολιτική δράση», τονίζει.

Το MHE καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς και τον κόσμο, να υποστηρίξoυν τη φετινή εκστρατεία «με γνώμονα το όραμα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων μπορούν να κάνουν μια τόσο αναγκαία μετασχηματιστική αλλαγή».

«Η ώρα για δράση είναι τώρα, προκειμένου να δείξουμε ότι η ψυχική υγεία των νέων έχει σημασία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι θεσμοί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο πρέπει να αναλάβουν δράση και να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους», υπογραμμίζει.

Η ουλή της πανδημίας στους νέους

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας (ΕΦΝ) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του «Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022», διασφαλίζοντας ότι το 2022 θα έχει μακροχρόνιο θετικό αντίκτυπο στους νέους, πιέζοντας για βιώσιμες και θετικές αλλαγές πολιτικής.

Το ΕΦΝ πραγματοποίησε μία έρευνα που συνοψίζεται στην έκθεση «Beyond Lockdown: η ουλή της πανδημίας στους νέους» υπογραμμίζοντας τις βαθιές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, αλλά και τα εμπόδια της ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι νέοι ως συνέπεια της πανδημίας.

Αυτή η έκθεση δείχνει ότι δεν υπάρχουν αρκετές εθνικές πολιτικές απαντήσεις για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των νέων.

Ως εκ τούτου, η άμεση δράση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των αναγκών ψυχικής υγείας των νέων στην Ευρώπη.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα