ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για λοιμώδη νοσήματα

18 Μαΐου 2022, 11:37

images

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης από 16-23 Μαΐου για λοιμώδη νοσήματα, αποτελεί μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στον αποστιγματισμό της εξέτασης για το HIV, τις Ηπατίτιδες και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και στην αύξηση της προσβασιμότητας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε αυτές τις εξετάσεις, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ).

Είναι πολύ σημαντικό, τονίζεται, όλοι/ όλες να γνωρίζουν την κατάστασή τους όσον αφορά τα λοιμώδη νοσήματα ενώ προστίθεται ότι σήμερα, οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV ή/και την Ηπατίτιδα Β μπορούν να ζήσουν με μεγάλο προσδόκιμο ζωής, όταν η θεραπεία αρχίζει νωρίς, και οι άνθρωποι με Ηπατίτιδα Γ μπορούν να θεραπευτούν.

Όπως αναφέρεται, η ενέσιμη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών αποτελεί μία σημαντική οδό μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων, συνεπώς η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) προωθεί πολλές δράσεις με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης τους, στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021- 2028.

Μία από αυτές τις δράσεις, σημειώνεται, είναι η διάθεση σε όλα τα θεραπευτικά προγράμματα ειδικών διαγνωστικών τεστ ταχείας ανίχνευσης για τα λοιμώδη νοσήματα (rapid tests) για HIV, Ηπατίτιδα Β και Γ, με σκοπό την αύξηση των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών και εξετάζονται και συνδέονται με τη θεραπεία.

Με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης (ΕΚΤΕΠΝ) της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), το 53,9% των ατόμων που ανέφεραν ενέσιμη χρήση, έστω και μια φορά στη ζωή και εξετάστηκαν, βρέθηκαν θετικοί στην Ηπατίτιδα Γ. Ωστόσο, η πραγματική αναλογία των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση και εκτιμάται ότι είναι θετικοί στην Ηπατίτιδα αναμένεται να είναι ακόμα ψηλότερη, αφού μεγάλος αριθμός αυτών των ατόμων δεν εξετάζεται (το 2019 μόνο 102 από τα 300 άτομα εξετάστηκαν). 

Επίσης, η Κινητή Μονάδα Μείωσης της Βλάβης “Care Zone”, η οποία στοχεύει στη διασφάλιση εύκολης πρόσβασης των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών στην πληροφόρηση σχετικά με την μείωση της βλάβης, διενεργεί παρόμοια ειδικά διαγνωστικά τεστ για λοιμώδη νοσήματα (HIV, HCV, HBV), σε στοχευμένες της εξορμήσεις (π.χ. σε απομακρυσμένες περιοχές, χώρους νυχτερινής διασκέδασης, φεστιβάλ).

Στόχος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, επισημαίνεται είναι η αύξηση των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, εθελοντική και εμπιστευτική εξέταση και η διασύνδεση τους με την κατάλληλη φροντίδα.

Σχετικά Άρθρα