ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: Στόχος η εμβολιαστική κάλυψη

26 Απριλίου 2022, 06:00

images

Στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στοχεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (EIW), που θα πραγματοποιηθεί στις 24-30 Απριλίου.

Με το σύνθημα «Πρόληψη. Προστατεύω. Ανοσοποιώ» και «Μακροζωία για Όλους», μεταφέρει το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών και την προστασία της ζωής, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και προώθησης της σημαντικότητας του εμβολιασμού μεταξύ των γονέων και των φροντιστών, των επαγγελματιών υγειονομικής περίθαλψης, των φορέων λήψης πολιτικών και αποφάσεων και των μέσων ενημέρωσης.

Στοχεύει επίσης, στην ενίσχυση της σημασίας της δίκαιης και διευρυμένης πρόσβασης στα εμβόλια, για να συμβάλει σε μια μακρά και υγιή ζωή για όλους. «Τα εμβόλια μας προστατεύουν ως άτομα και μας βοηθούν να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον ως μέλη της παγκόσμιας κοινότητας», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Σημειώνεται ότι οι περιφερειακοί και εθνικοί εταίροι, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), υποστηρίζουν την υλοποίηση των στόχων αυτών.

COVID-19 και εμβολιασμός

Η έξαρση της πανδημίας του COVID-19 οδήγησε σε αυξημένη πολιτικοποίηση των εμβολίων και μείωση των ποσοστών εμβολιασμού στην παιδική ηλικία σε αρκετές χώρες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ με τα σημερινά δεδομένα που διαδραματίζονται, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι υπηρεσίες εμβολιασμού έχουν διακοπεί στην Ουκρανία και όλα τα παιδιά που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα θα χρειαστούν πρόσβαση σε συνήθη παιδικά εμβόλια όπου κι αν πάνε.

Τόσο η πανδημία όσο και ο πόλεμος, έχουν προκαλέσει επιπρόσθετες προκλήσεις οι οποίες καθιστούν τη σημαντικότητα της καθολικής πρόσβασης στα εμβόλια πιο ξεκάθαρη από ποτέ.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι έχουν επιτευχθεί πολλά και η πρόοδος στον έλεγχο πολλών ασθενειών έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά το 2022 είναι επίσης ένα σταυροδρόμι που παρουσιάζει πολλές προκλήσεις.

Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου από την πλευρά της εκφράζει ότι η ανακάλυψη των εμβολίων και η ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ιστορία της Ιατρικής.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου, «με τα εμβόλια πετύχαμε την ουσιαστική πρόληψη και έλεγχο πολλών θανατηφόρων λοιμωδών νοσημάτων όπως ο τέτανος, η πολιομυελίτιδα, η μηνιγγίτιδα αλλά και η λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων που μεταξύ άλλων ευθύνεται για την ανάπτυξη καρκίνου, συμβάλλοντας στην αύξηση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής».

Τονίζει ακόμη ότι «ο εμβολιασμός αποτελεί κατάκτηση που θα πρέπει να διατηρηθεί και οφείλουμε να παραμείνουμε σε εγρήγορση καθώς η όποια πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης πιθανώς να επαναφέρει σύντομα στο προσκήνιο επικίνδυνα, ξεχασμένα νοσήματα».

Αναφέρεται επίσης ότι η εμπειρία της πανδημίας και της καθοριστικής συμβολής των εμβολίων στην προσπάθεια ταχύτερης αντιμετώπισης της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που έπληξε την ανθρωπότητα, κατέδειξε περίτρανα την σημαντικότητα του μέτρου αυτού.

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου συμμετέχει διαχρονικά και καθολικά στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την αξία των εμβολιασμών αλλά και των κινδύνων που ελλοχεύουν από μια ενδεχόμενη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μας.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα