ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωβαρόμετρο: Ανισότητα ευκαιριών και εισοδημάτων

24 Φεβρουαρίου 2023, 10:15

images

Εισοδηματικό χάσμα και ανισότητα εντοπίζει μεγάλο ποσοστό των Κυπρίων ενώ υποστηρίζουν την ανάγκη ανακατανομής των δημόσιων πόρων ώστε να παραχωρείται μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού στην υγεία, την εκπαίδευση, στη στήριξη συντάξεων, στέγασης και ευάλωτων ομάδων.

Με βάση το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο της Κομισιόν που αφορά την δικαιοσύνη, την ανισότητα και τη κινητικότητα μεταξύ των γενεών ποσοστό 54% των κύπριων συνεντευξιαζόμενων εκφράζει την άποψη ότι δεν έχει ίσες ευκαιρίες για τα επόμενα βήματα της ζωής του, σε αντίθεση με 21% που θεωρεί ότι υπάρχει ισότητα ευκαιριών.

Ένας στους δύο Κύπριους θεωρούν ότι για να προχωρήσουν στα επόμενα τους βήματα, είναι σημαντικό να έχουν καλή εκπαίδευση, ενώ το 64% θεωρεί σημαντική τη σκληρή δουλειά και ποσοστό 62% θεωρεί σημαντική την καταγωγή από εύπορη οικογένεια.

Σε ερώτηση εάν θεωρούν πως οι άνθρωποι στη Κύπρο «παίρνουν αυτό που τους αξίζει» το 65% απάντησε αρνητικά και μόλις το 14% θετικά.

Ανάγκη ανακατανομής των δημόσιων πόρων

Ερωτηθέντες σχετικά με την μείωση των δημόσιων δαπανών από φόρους και κοινωνικές ασφαλίσεις και σε ποιους τομείς θα πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, οι συμμετέχοντες απάντησαν κατά 76% πως ο τομέας της υγείας χρειάζεται περισσότερους πόρους.

Το 88% θεωρεί ότι ο τομέας της μακροχρόνιας φροντίδας χρειάζεται επίσης, περισσότερους πόρους και ποσοστό 73% θα ήθελε μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την εκπαίδευση.

Ποσοστό 79% θεωρεί ότι πρέπει να αυξηθούν οι πόροι για τις συντάξεις και ποσοστό 85% θα ήθελε μεγαλύτερο προϋπολογισμό για κάλυψη των αναγκών στέγασης. Ποσοστό 84% επιθυμεί αύξηση προϋπολογισμού για την στήριξη του εισοδήματος ευάλωτων ομάδων.

Περισσότεροι πόσοι ζητούνται και για την γονική άδεια (85%), τη στήριξη των ανέργων (77%) και για τον πολιτισμό (62%).

Κληθέντες να απαντήσουν στο πώς θα πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια αυτά, το 25% θεωρεί πως θα πρέπει να μειωθεί ο προϋπολογισμός άλλων προγραμμάτων, ώστε τα νοικοκυριά να μην επωμιστούν περαιτέρω κόστος.

Το 21% απάντησε πως το επιπρόσθετο κόστος θα πρέπει να κατανεμηθεί αναλόγως του εισοδήματος και το 17% θεωρεί πως θα πρέπει να ζητηθεί κυρίως από τα εύπορα νοικοκυριά.

Μεγάλη η ανισότητα εισοδημάτων

Σε σχέση με τα εισοδήματα στην Κύπρο, οι συμμετέχοντες κατά 81% θεωρούν ότι το χάσμα αμοιβών είναι τεράστιο.

Το 88% θεωρεί ότι το κράτος θα πρέπει να λάβει μέτρα για μείωση των εισοδηματικών διαφορών. Ποσοστό 9% ούτε συμφωνεί, ούτε διαφωνεί και ποσοστό 1% διαφωνεί.

Το 85% θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές επιτροπές θα πρέπει να στηρίξουν σε εθνικό επίπεδο την μείωση του χάσματος, ενώ ποσοστό 55% θεωρεί ότι η διαφορά στις απολαβές είναι αποδεκτή στη βάση ταλέντου και προσπαθειών του κάθε εργαζόμενου.

Αρνητική αντίληψη κυριαρχεί σχετικά με το εάν το κράτος λαμβάνει υπόψη τους πολίτες όταν σχεδιάζει ή αλλάζει προγράμματα ή υπηρεσίες δημόσιων παροχών.

Το 51% των κυπρίων θεωρούν ότι δεν λαμβάνονται υπόψη, ενώ ποσοστό 28% θεωρεί ότι προσμετράται η άποψη των πολιτών.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Κληθέντες να αναφέρουν τις επιπτώσεις που αντιμετώπισαν λόγω της πανδημίας του Covid-19, το 69% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι δεν επηρεάστηκαν ψυχικά ή σωματικά, δεν μειώθηκε το εισόδημα τους, οι ώρες εργασίας τους παρέμειναν ίδιες, καθώς και οι εργασιακές τους συνθήκες.

Μόλις 1% δήλωσε ότι απολύθηκε ή επωφελήθηκε κάποιας αποζημίωσης, ενώ ποσοστό 5% αναγκάστηκε να δεχθεί απλήρωτη άδεια.

Ποσοστό 3% δεν κατάφερε να πληρώσει ενοίκιο, δόση δανείου ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας.

Ικανοποιημένο από τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της πανδημίας είναι ποσοστό 55% των συμμετεχόντων, έναντι 40% ανικανοποίητων. Σε σχέση με τα μέτρα της ΕΕ, ικανοποιημένο ήταν το 56%, έναντι 38% που δεν ικανοποιήθηκαν.

Σε ότι αφορά την εκπαίδευση, ποσοστό 71% θεωρεί ότι κατέχει υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους γονείς του, ενώ το 11% κατώτερο και το 18% το ίδιο. Κατά την παιδική τους ηλικία οι συνεντευξιαζόμενοι δηλώνουν κατά 91% ότι είχαν καλή διατροφή καθημερινά, κατά 90% επαρκή στέγαση και κατά 61% συχνή ιατρική φροντίδα.

Ποσοστό 65% είχε διαθέσιμα βιβλία στο σπίτι για διάβασμα και το 12% διέθετε εξοχικό, ενώ ποσοστό 2% τίποτα από τα πιο πάνω.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 504 συνεντεύξεων, την περίοδο 31 Μάϊου – 16 Ιουνίου 2022.

Της Μαρίας Κυριακίδου



Σχετικά Άρθρα