ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευελιξία στα συμβόλαια εταιρειών παραγωγής εμβολίων, ζήτησε ο Χατζηπαντέλα

09 Δεκεμβρίου 2022, 19:22

images

Την ανάγκη τα συμβόλαια με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων κατά της COVID-19 να έχουν ρήτρα ευελιξίας ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, τόνισε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα σε παρέμβασή του κατά τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) που πραγματοποιήθηκε με σύνθεση Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19 και η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την κοινή προμήθεια στο μέλλον.

Στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, όσον αφορά την προμήθεια φαρμάκων και τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει τη συνέχιση της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις προμήθειες εμβολίων, ενώ ανέδειξε την ανάγκη οι υφιστάμενες συμφωνίες εμβολίων να τύχουν διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες.

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει στο άτυπο Συμβούλιο Υγείας στην Πράγα για διασφάλιση της παραλαβής των επικαιροποιημένων μορφών των εμβολίων και την επιμήκυνση, τόσο των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης όσο και του χρόνου ζωής των εμβολίων. Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη όπως τα συμβόλαια περιλαμβάνουν ρήτρα ευελιξίας, με δυνατότητα προσαρμογής αναλόγως της επιδημιολογικής κατάστασης.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης, απόψεις σχετικά τη ψυχική υγεία, με αφορμή την πρωτοβουλία της Κομισιόν για ένα Ευρωπαϊκό Έτος για την Ψυχική Υγεία, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Χατζηπαντέλα σημείωσε ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμες προς όλους και τόνισε, ότι η Κύπρος στηρίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και πολυδιάστατες.

Αναφέρθηκε ακόμα στις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει αναλάβει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας στην Αθαλάσσα, με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας είχε συνομιλίες με την Κρίστα Κιούρου, Υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Φινλανδίας, η οποία μεταξύ άλλων έχει την αρμοδιότητα και για τα θέματα υγείας της χώρας της.

Τη συνάντηση απασχόλησε η θεσμοθέτηση διμερούς συνεργασίας στα θέματα καρκίνου, διαχείρισης συστημάτων υγείας και ηλεκτρονικής υγείας, μέσω της σύναψης Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των δυο χωρών.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου οι αρμόδιοι Υπουργοί συμφώνησαν στην επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου του 2003 σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Επίσης, ενέκριναν συμπεράσματα σχετικά με τον εμβολιασμό ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία για την πρόληψη των νόσων και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Οι Υπουργοί Υγείας ενημερώθηκαν από την Τσέχικη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, για την πρόοδο της διαδικασίας για την πρόταση κανονισμού για τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία και για το σχέδιο κανονισμού, σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης που προορίζονται για χρήση στον άνθρωπο.

Σχετικά Άρθρα