ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας στον νόμο περί Προστασίας Πατρότητας

01 Μαρτίου 2022, 11:25

images

Για πρώτη φορά προβλέπονται ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας στο νομοσχέδιο «περί Προστασίας της Πατρότητας Νόμο».

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας Ανδρέα Αποστόλου, ανέφερε ότι στο περιεχόμενο του εναρμονιστικού νομοσχεδίου έχουν περιληφθεί πρόνοιες που υφίστανται στον “περί Προστασίας της Πατρότητας Νόμο”, ο οποίος συνιστά εθνική νομοθεσία, ενώ επιπλέον έχουν μεταφερθεί πρόνοιες της Οδηγίας (EE) 2019/1158 που αφορούν στην άδεια πατρότητας. 

Παράλληλα, έχουν ενσωματωθεί οι πρόνοιες που αφορούσαν στη γονική άδεια και είχαν επίσης ρυθμιστεί νομοθετικά με τον εναρμονιστικό “περί Γονικής Άδειας και Άδειας για Λόγους Ανωτέρας Βίας Νόμο του 2012” με τις αναγκαίες όμως τροποποιήσεις στη βάση του περιεχομένου της αναφερόμενης Οδηγίας.

Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, μέσα από το νομοσχέδιο εισάγεται το δικαίωμα άδειας φροντίδας για “φροντιστές”, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι και χρειάζεται να παρέχουν προσωπική φροντίδα ή υποστήριξη σε συγγενή ή πρόσωπο που κατοικεί στο ίδιο νοικοκυριό με αυτούς και που έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο. 

Επίσης, σημειώνει ότι διατηρείται το υφιστάμενο δικαίωμα απουσίας από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας που συνδέονται με επείγοντες οικογενειακούς λόγους σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος και που καθιστούν απαραίτητη την άμεση απουσία του εργαζομένου από την εργασία του.

Επισημαίνει ακόμη ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πρόνοιες για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ληπτών των πιο πάνω δικαιωμάτων, ενώ επίσης προβλέπεται η προστασία των αιτούντων ή/και ληπτών των πιο πάνω δικαιωμάτων από διακρίσεις ή/και από απόλυση.

Στη σχετική της απάντηση καταλήγει ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του εναρμονιστικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται σύντομα να αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, λαμβανομένου υπόψιν του γεγονότος ότι η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα