ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξαπλώνεται η Όμικρον, η κατάσταση διεθνώς

22 Δεκεμβρίου 2021, 07:53

images

Νέα περιοριστικά μέτρα ανακοινώνουν τα κράτη για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εν μέσω της εξάπλωσης ανά το παγκόσμιο της παραλλαγής Όμικρον, τη στιγμή που νέο ρεκόρ κρουσμάτων της Covid-19 ανακοίνωσε η Ισπανία και το Ισραήλ αποφάσισε και για τέταρτη δόση του εμβολίου.

Ισπανία

Η Ισπανία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ κρουσμάτων της Covid-19, με 49.823 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες και η παραλλαγή Όμικρον, που είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, ευθύνεται για σχεδόν τις μισές από αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Κατά τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφονταν κατά μέσο όρο 695 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου το 47% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν στην Όμικρον.

Η Ισπανία ήταν μία από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Γερμανία

Η Γερμανία ανακοίνωσε 45.659 νέες μολύνσεις της Covid-19 και 510 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο "Ρόμπερτ Κοχ".

Τα συνολικά κρούσματα της Covid-19 ανέρχονται στα 6.878.709 και οι θάνατοι στις 109.324.

Στη Γερμανία, σημαντικούς περιορισμούς ακόμη και για εμβολιασμένους και ιαθέντες, αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κλαμπ, μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις χωρίς θεατές και ακύρωση των παραδοσιακών πρωτοχρονιάτικων πάρτι, ανακοίνωσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενόψει του "κύματος Όμικρον" που εκτιμάται ότι θα πλήξει με μεγάλη σφοδρότητα τη χώρα.

Ο κορωνοϊός δεν γνωρίζει από χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα. Καταλαβαίνω πολύ καλά όσους δεν θέλουν πια να ακούν για τον κορωνοϊό, για παραλλαγές και μεταλλάξεις, δεν μπορούμε όμως να κλείσουμε τα αυτιά και τα μάτια μας μπροστά σε αυτό που έρχεται. Δεν είναι ώρα για μεγάλα πρωτοχρονιάτικα πάρτι. Θα ήθελα να είχα πιο ευχάριστα νέα να σας πω πριν από τις ημέρες των εορτών", δήλωσε ο κ. Σολτς μετά τη διάσκεψη που είχε νωρίτερα χθες με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων και τόνισε ότι "δυστυχώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται δραματική αύξηση των κρουσμάτων". Μας απειλεί ήδη τώρα το πέμπτο κύμα, πρόσθεσε.

Ιταλία

Στην Ιταλία καταγράφηκαν χθες Τρίτη 30.798 κρούσματα κορωνοϊού ενώ 153 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά, έγιναν 851.865 διαγνωστικά τεστ, το 3,6% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 1.012 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 8.381 οι ασθενείς. Από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα έχουν εμβολιαστεί, παράλληλα, 92.000 παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών.

Ισραήλ

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι όλοι οι Ισραηλινοί ηλικίας άνω των 60 χρονών, καθώς επίσης γιατροί και νοσηλευτές θα έχουν δικαίωμα να κάνουν και τέταρτη δόση του εμβολίου για την Covid-19, κατόπιν σύστασης μιας επιτροπής ειδικών.

"Οι πολίτες του Ισραήλ ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 και παραμένουμε στην πρωτοπορία με την τέταρτη δόση", ανέφερε ο Μπένετ, καλώντας όσους πληρούν τα κριτήρια "να μην χάνουν χρόνο, να σπεύσουν να εμβολιαστούν".

Η απόφαση της επιτροπής των ειδικών να εγκρίνει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης είναι "μια εξαιρετική είδηση που θα μας βοηθήσει να διανύσουμε το κύμα της Όμικρον που πλήττει τον κόσμο", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωση έγινε μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, αντικείμενο της οποίας ήταν η εξέλιξη της πανδημίας, με φόντο τις εντεινόμενες ανησυχίες για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Νωρίτερα χθες έγινε γνωστός ο πρώτος θάνατος ασθενούς που είχε προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Σορόκα, όπου νοσηλευόταν, επρόκειτο για έναν άνδρα ηλικίας άνω των 60 ετών, που έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και είχε εισαχθεί για νοσηλεία πριν από δύο εβδομάδες στην πτέρυγα της Covid-19.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπάρχουν τουλάχιστον 340 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον στο Ισραήλ. Από το πρωθυπουργικό γραφείο έγινε επίσης γνωστό ότι μειώνεται στο 50% ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα εργάζονται στα γραφεία τους, ώστε να ενθαρρυνθεί η τηλεργασία.

Σχετικά Άρθρα