ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eurostat: 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε τομείς παιδικής φροντίδας στην ΕΕ

07 September 2021, 10:16

images

Η παιδική ηλικία αποτελεί στάδιο στο οποίο η εκπαίδευση μπορεί να επηρεάσει αποτελεσματικότερα την ανάπτυξη των παιδιών. Οι εργαζόμενοι σε τομείς φροντίδας παιδιών και οι βοηθοί εκπαιδευτικών είναι βασικά επαγγέλματα στην ανάπτυξη τους, καθώς παρέχουν τόσο φροντίδα, αγωγή αλλά και επίβλεψη. Επαγγέλματα σαν και αυτά είναι μεταξύ άλλων οι βρεφονηπιοκόμοι, οι νταντάδες, οι φροντιστές εκτός σχολικού ωραρίου, οι προσχολικοί και οι βοηθοί των εκπαιδευτικών.

Το 2020, όπως και το 2019, υπήρχαν σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι παιδικής φροντίδας και βοηθοί εκπαιδευτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Η πλειοψηφία των εργαζομένων στη φροντίδα των παιδιών και των βοηθών των εκπαιδευτικών ήταν γυναίκες με ποσοστό 93%.

Σε ότι αφορά τις ηλικίες των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς ήταν αρκετά ομοιόμορφα κατανεμημένες, με λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο, 35% στις ηλικίες 35-49 ετών και στις ηλικίες 50 ετών και άνω και 31% στις ηλικίες 15 -34 ετών.
















Το μερίδιο των εργαζομένων στη φροντίδα των παιδιών και των βοηθών των εκπαιδευτικών ως ποσοστό του συνολικού απασχολούμενου πληθυσμού αποτέλεσε για το 2020 το 1% στην ΕΕ. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Δανία ξεχώρισε με ποσοστό 3,3% και ακολούθησαν η Γαλλία και η Ιρλανδία με 2,3% και η Πορτογαλία με 2,2%.



























Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά του συνολικού απασχολούμενου πληθυσμού σε τομείς φροντίδας παιδιών ήταν η Σλοβενία (0,1%) ακολουθούμενη από την Ιταλία (0,2%), τη Ρουμανία (0,3%) και την Ελλάδα (0,4%). Ποσοστά κάτω από 1% απασχόλησης σε τέτοιους τομείς είχαν τα 15 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα