ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Europa Donna Κύπρου: Διεκδίκηση δικαιωμάτων ασθενών

11 Μαΐου 2022, 15:24

images

Τα 20 χρόνια προσφοράς και στήριξης προς τις ασθενείς με γυναικολογικούς καρκίνους γιόρτασε σήμερα η Europa Donna Κύπρου σε δημοσιογραφική διάσκεψη, τονίζοντας τη σημαντικότητα της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ασθενών.

Κατά τη διάσκεψη η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου, μέσω βίντεο έστειλε το δικό της μήνυμα και εξέφρασε τη δική της στήριξη και ευχαριστίες στον αγώνα προσφοράς της Europa Donna Κύπρου.

Με τη σειρά του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, δήλωσε ότι η Europa Donna, από την ίδρυση της το 2002, δραστηριοποιείται σε θέματα ενημέρωσης, πρόληψης, υποστήριξης όσο και σε θέματα των δικαιωμάτων των ασθενών στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων.

«Σημαντικό βήμα αποτελεί η στήριξη της Europa Donna στο κράτος για την εισαγωγή του πληθυσμιακού προγράμματος του μαστού για τη πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση. Παράλληλα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του πρώτου διαπιστευμένου εξειδικευμένου κέντρου Μαστού, το 2016», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι στην Κύπρο, σύμφωνα με το αρχείο καρκίνου, καταγράφονται ετησίως κατά μέσο όρο, περίπου 630 νέα περιστατικά στις γυναίκες και 5 νέα περιστατικά στους άνδρες. «Δυστυχώς το άχθος από την ασθένεια αυτή αυξάνεται ολοένα, εξαιτίας των δημογραφικών αλλαγών και των συνθηκών ζωής στην Ευρώπη», είπε.

Υπογράμμισε την «υποχρέωση όλων των κέντρων λήψης αποφάσεων να διαμεσολαβήσουν, ώστε όλες οι Ευρωπαίες γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής σε συστηματικά πληθυσμιακά προγράμματα που ακολουθούν συγκεκριμένες κοινές κατευθυντήριες γραμμές και να λαμβάνουν την καταλληλότερη θεραπεία έχοντας ως στήριγμα ένα ισχυρό ψυχοκοινωνικό δίκτυο».

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος του Europa Donna Κύπρου Μαίρη Περδίου, ανέφερε ότι «ενεργώντας ως συνήγοροι των ασθενών παρεμβήκαμε στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών, στην πρόσβαση στην εργασία, στη δωρεάν πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα ανεξαρτήτως οικονομικού υπόβαθρου όπου και αν κατοικούν στο νησί μας».

Ακόμη, «το 2019 η Europa Donna Κύπρου επέκτεινε τα προγράμματα και τις υπηρεσίες στους ασθενείς με γυναικολογικούς καρκίνους δίνοντας έμφαση στις ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών. Μέσα σε αυτά τα χρόνια όλα τα διοικητικά συμβούλια το προσωπικό αλλά και οι εθελόντριες τέλεσαν ένα αξιόλογο έργο που σήμερα απολαμβάνουμε τα επιτεύγματά του».

Η κ. Περδίου τόνισε ότι «αυτό που έκανε τον οργανισμό να ξεχωρίζει είναι η σχέση που αναπτύσσει καθημερινά με τους ασθενείς», προσθέτοντας ότι δημιουργήθηκαν 4 σπίτια, στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα και στην Πάφο. «Στα σπίτια αυτά παρέχουμε προγράμματα ψυχολογικής στήριξης, φυσικοθεραπείας και επιχορηγούνται η αγορά περούκας και στηθόδεσμου», πρόσθεσε.

Επίσης, η Europa Donna Κύπρου σήμερα επεκτείνει τα προγράμματα της με την παροχή υπηρεσιών κλινικής δεοντολογίας, επιδιώκει την πρόσληψη κοινωνικής λειτουργού καθώς και την πρόσληψη νοσηλεύτριας μαστού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιζώντες από καρκίνο αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 3% στην Ευρώπη, 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν από καρκίνο μετά τη διάγνωση τους και το 35% έχουν επιβιώσει πέραν των δέκα χρόνων μετά τη διάγνωση τους.

Εκστρατεία για ψήφιση νομοθεσίας για ασφαλιστική κάλυψη

Η κ. Περδίου, ανέφερε ότι «οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις και στην εξασφάλιση ασφαλιστικών καλύψεων. Είναι η μόνη φορά που θέλουμε να ξεχαστεί η ασθένεια μας και να αφεθούμε να ζήσουμε μία κανονική ζωή με τους άλλους συνανθρώπους μας».

«Για αυτό η Europa Donna Κύπρου σήμερα ξεκινά μία εκστρατεία με στόχο να ψηφιστεί νέα νομοθεσία ώστε μετά από κάποια χρόνια μετά από τη διάγνωση, να μπορούν οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε ασφαλιστική κάλυψη και κατ’ επέκταση να μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις», σημείωσε.

Βασικοί πυλώνες της Europa Donna Κύπρου

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Europa Donna Κύπρου Μάριος Χαραλαμπίδης δήλωσε ότι «η προσφορά είναι οπωσδήποτε στους ασθενείς αλλά εμπερικλείει και το σύνολο της κοινωνίας. Είναι και οι ασθενείς και οι οικογένειες τους, και ο υπόλοιπος υγιής πληθυσμός ο οποίος πρέπει να ενημερωθεί».

Αναφέρθηκε επίσης στους βασικούς πυλώνες/άξονες στους οποίους κινείται ο Europa Donna Κύπρου και αφορούν τα προγράμματα που προσφέρονται δωρεάν στους ασθενείς και επιχορηγούνται από την ΟΠΑΠ Κύπρου:

Α)  Πρόγραμμα «ΓνωρίΖΩ»: δράσεις για ενημέρωση, διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού (π.χ. ενημερωτικό υλικό, διαλέξεις, συναντήσεις, επιστημονικές ημερίδες, έρευνες, κ.ά.).

Β) Πρόγραμμα «ΣτηρίΖΩ»: παροχή δωρεάν υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης τόσο προς τους ασθενείς όσο και σε μέλη της οικογένειάς τους.

Γ) Πρόγραμμα «ΦροντίΖΩ»: παροχή δωρεάν εξειδικευμένων υπηρεσιών φυσικοθεραπείας στους ασθενείς, μετά το χειρουργείο.

Δ) Πρόγραμμα «Επιστήθιες Φίλες»: δωρεάν παροχή της πρώτης (μαλακής) πρόσθεσης μετά από μαστεκτομή, δωρεάν παροχή πρόσθεσης εξωτερικής σιλικόνης, καθώς και επιδότηση συγκεκριμένου ποσού για αγορά στηθόδεσμου και περούκας.

Ε) Σύντομα, αναμένεται η λειτουργία και πέμπτου προγράμματος, του Προγράμματος «Διατροφή και Υγεία», το οποίο αφορά στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών διαιτολογίας-διατροφολογίας.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα