ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΤΕπ: Αναμένουν βελτίωση ποιότητας ζωής οι Κύπριοι

22 Μαρτίου 2022, 10:52

images

Οι περισσότεροι Κύπριοι αναμένουν βελτίωση της ποιότητας ζωής και καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας από την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας Έρευνας για το Κλίμα 2021-2022 που διενεργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 και δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Το 75% θεωρεί ότι οι κλιματικές πολιτικές θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ενώ ποσοστό 73% δηλώνει ότι η πράσινη μετάβαση θα αποτελέσει πηγή οικονομικής ανάπτυξης.

Το 66% θεωρεί ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα καταργήσουν.

Επίσης, το 36% θεωρεί ότι στο μέλλον θα χρειαστεί να μεταναστεύσει σε άλλη περιοχή ή χώρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής – το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 45% στα άτομα ηλικίας 20-29 ετών.

Ποιότητα ζωής, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας

Στο ερώτημα εάν οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα ευνοήσουν την οικονομία η συντριπτική πλειονότητα των Κυπρίων συμφωνεί. Το 73% δηλώνει ότι η πράσινη μετάβαση θα αποτελέσει πηγή οικονομικής ανάπτυξης (πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ - 56%).

Το 75% των Κυπρίων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν επίσης ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους, θα αυξηθεί η άνεση στην καθημερινότητα και ότι ο αντίκτυπος στην ποιότητα των τροφίμων ή στην υγεία τους θα είναι θετικός. Επίσης, οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης θεωρείται ότι θα ευνοήσουν την αγορά εργασίας: Tα δύο τρίτα των Κυπρίων (66%) θεωρούν ότι αυτές οι πολιτικές θα έχουν καθαρό θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα απασχόλησης εντός της χώρας, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας από τις θέσεις που θα καταργηθούν.

Μετανάστευση

Σύμφωνα με τους Κύπριους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Ενώ το ένα τέταρτο (25%) από αυτούς θεωρούν ότι η κλιματική έκτακτη ανάγκη θα έχει τεθεί υπό έλεγχο έως το 2050, το 72% θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό θα εξακολουθεί να είναι σημαντικό στα μέσα του αιώνα που διανύουμε.

Οι Κύπριοι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι βλέπουν την κλιματική αλλαγή ως απειλή για τον τόπο διαμονής τους. Στην ερώτηση σχετικά με τον πιο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης, περισσότερο από το ένα τρίτο των Κυπρίων (36%) απαντούν ότι θα πρέπει ενδεχομένως να μεταναστεύσουν σε άλλη περιοχή ή χώρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη στα άτομα ηλικίας 20-29 ετών, καθώς το 45% των ατόμων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας θεωρούν ότι είναι πιθανό να μεταναστεύσουν σε άλλη περιοχή ή χώρα εξαιτίας των μακροπρόθεσμων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Προσαρμογή του τρόπου ζωής μακροπρόθεσμα

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής οι Κύπριοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, οι ατομικές αλλαγές στο τρόπο ζωής που μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα θα κερδίσουν σημαντικό έδαφος τα επόμενα 20 χρόνια. Σχεδόν το ένα τρίτο των συμμετεχόντων (29%) θεωρούν ότι οι περισσότεροι δεν θα έχουν αυτοκίνητο σε 20 χρόνια και το 77% θεωρεί ότι οι περισσότεροι θα τηλεργάζονται ώστε να συμβάλουν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα (51%) θεωρούν ότι οι περισσότεροι θα ακολουθούν φυτική διατροφή και το 70% προβλέπει ότι θα καθιερωθεί ενεργειακή ποσόστωση για κάθε πολίτη.

Διαφορές ανάμεσα σε Ευρωπαίους, Βρετανούς, Αμερικανούς και Κινέζους

Συνολικά, οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι σχετικά με το κατά πόσον η πράσινη μετάβαση θα αποτελέσει πηγή οικονομικής ανάπτυξης. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (56%) θεωρούν ότι αυτό θα ισχύσει, άποψη που συμβαδίζει με την αντίληψη των Αμερικανών και των Βρετανών (57%), ενώ οι Κινέζοι είναι πιο αισιόδοξοι (67%). Ωστόσο, η πλειονότητα των Ευρωπαίων (61%) είναι βέβαιοι ότι η ποιότητα ζωής τους θα βελτιωθεί και ότι ο αντίκτυπος θα είναι θετικός στην ποιότητα των τροφίμων ή στην υγεία τους. Οι Ευρωπαίοι είναι πιο απαισιόδοξοι συγκριτικά με τους Κινέζους (77%), τους Αμερικανούς (65%) ή τους Βρετανούς (63%).

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Lilyana Pavlova, δήλωσε: «Οι Κύπριοι συγκαταλέγονται στους πιο ενθουσιώδεις στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση. Βλέπουν ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για την ποιότητα ζωής τους καθώς και για την αγορά εργασίας στις πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ταυτόχρονα ανησυχούν – ιδίως οι νέοι – σχετικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και την πιθανή ανάγκη να μεταναστεύσουν. Ως η κλιματική τράπεζα της ΕΕ, είναι καθήκον μας να ακούμε αυτές τις ανησυχίες και να συνεργαζόμαστε με τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους εταίρους σε κάθε κλάδο για να τους καθησυχάσουμε με συγκεκριμένες ενέργειες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να συμβάλουμε στη μετάβαση σε ένα πιο οικολογικό μέλλον με ευημερία για όλους».

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα