ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρχονται νέα αυστηρότερα μέτρα το 2022

31 Δεκεμβρίου 2021, 21:14

images

Η Κύπρος αποχαιρετά το 2021 με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον και την κυβέρνηση να βρίσκεται σε εγρήγορση για επεξεργασία νέων μέτρων, με το καλημέρα της νέας χρονιάς, σε μια προσπάθεια συγκράτησης της ραγδαίας διασποράς της  Όμικρον.

Την ίδια ώρα, οι επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν τον κίνδυνο να προκύψει νέα παραλλαγή του ιού εάν δεν τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας, ευχόμενοι εντούτοις, ότι η νέα χρονιά θα σημάνει τη λήξη της πανδημικής κρίσης.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 7 χιλιάδες με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα να βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους συνεργάτες του, προκειμένου να ετοιμαστεί το νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα αξιολογηθεί την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, σε σύσκεψη με τη  Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Χατζηπαντέλας.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Στο τραπέζι δεν τίθεται μέχρι στιγμής το σενάριο ενός νέου ολικού  lockdown ή το κλείσιμο επιχειρήσεων.

Αντιθέτως, όπως δήλωσε ο Υπουργός, στόχος των όποιων αυστηρότερων μέτρων θα είναι η αποφυγή του lockdown. 

Πληροφορίες της StockWatch, αναφέρουν ότι στο επίκεντρο των νέων μέτρων που θα εξεταστούν τις επόμενες μέρες θα είναι οι εκκλησίες, αλλά και τα κέντρα διασκέδασης, λόγω της διαπίστωσης ότι τα πλείστα κρούσματα ανιχνεύονται σε αυτούς τους χώρους και στην ηλικιακή ομάδα 20 με 40 ετών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ο περιορισμός στις μετακινήσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, οι εμβολιασμένοι που δεν έλαβαν την τρίτη δόση και θα επιλέξουν να επισκεφθούν κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα ή εκδηλώσεις όπως γάμους και βαπτίσεις, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test με ισχύ 24ωρών. Παράλληλα, από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, περιορίζεται ο αριθμός των φιλοξενούμενων στους χώρους εστίασης και στις εν λόγω εκδηλώσεις, μέχρι τα 300 άτομα. 

Η απειλή νέας μετάλλαξης είναι εδώ

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε την ελπίδα ότι τη νέα χρονιά θα σημάνει το τέλος της πανδημίας.

«Για λήξει η πανδημική κρίση, κάτι που όλοι επιθυμούμε διακαώς, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, ώστε να μην δώσουμε το περιθώριο να διατηρηθεί ο ιός ή να προκληθούν νέες μεταλλάξεις μεταλλάξεων», τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

Χαρακτήρισε ως «σημείο αιχμής», το να μην προκύψει νέα παραλλαγή, μέχρι να δημιουργηθεί η ανοσία της αγέλης.

Ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την ελπίδα η Όμικρον να είναι η τελευταία παραλλαγή της πανδημίας.

Σε ότι αφορά την επιβολή νέων αυστηρότερων μέτρων, επεσήμανε ότι θα εξαρτηθεί από την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας, προειδοποιώντας ότι «εάν δεν προσέξουμε μπορεί να αγγίξουμε και τις 7 χιλ. κρουσμάτων», ημερησίως.

Η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, σχολίασε στη StockWatch τη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και την πιθανότητα να δημιουργηθεί ανόσια της αγέλης.

Διευκρίνισε ότι «υπάρχουν κάποιες υποθέσεις επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες, λόγω του ότι θα έχουμε ταχεία εξέλιξη του κύματος και θα εκτεθεί μεγάλο ποσοστό του ιού, ενώ θα έχουμε και αυξημένο αριθμό εμβολιασμένων, όλο αυτό θα οδηγήσει ενδεχομένως στο να μην έχουμε μεγάλη διάρκεια του κύματος της Όμικρον. Δηλαδή να έχουμε ένα οξυκόρυφο κύμα το οποίο θα τελειώσει πιο γρήγορα από τα προηγούμενα».

Σημείωσε ωστόσο, ότι «εάν αυτό το γεγονός θα σημάνει και την ανοσία της αγέλης είναι δύσκολο να το υπολογίσει κανείς», καθώς όπως επεσήμανε, «υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν και άλλες παραλλαγές στο μεσοδιάστημα».

Η κ. Πανά, έστειλε επίσης το μήνυμα ότι «η επιστήμη και η πολιτεία προχωρούν στο κομμάτι της πανδημίας το οποίο είναι ένα φυσικό φαινόμενο που θα κάνει το κύκλο του», γι’ αυτό όπως είπε, «στόχος όλων για το 2022 θα πρέπει να είναι η συμβολή μας προς αυτή την κατεύθυνση, διότι όλοι είμαστε μια αλυσίδα».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα