ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έργο ΤΕΠΑΚ για σεβασμό στη μητρότητα - Καμπανάκι για καισαρικές

03 Οκτωβρίου 2023, 06:00

images

Την έναρξη του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου RESPECT με θέμα τη «Φροντίδα Μητρότητας με Σεβασμό (Respectful Maternity Care): Ενίσχυση συμμετοχικής λήψης αποφάσεων και ενημερωμένων επιλογών φροντίδας», ανακοίνωσε χθες το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) σε συνεργασία με τον εταίρο Birth Forward.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της διασφάλισης του δικαιώματος των γυναικών για μια θετική εμπειρία τοκετού και αποτελεί συνέχεια σειράς δράσεων για την προώθηση προτύπων ποιότητας στη βάση αρχών και κριτηρίων για τη «Φροντίδα Μητρότητα με Σεβασμό» (Respectful Maternity Care), που θέτουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Χάρτα Δικαιωμάτων White Ribbon Alliance, και όλοι οι σχετικοί διεθνείς και Ευρωπαϊκοί επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς.

Στη διαδικτυακή μελέτη Respect, καλούνται μέσω ερωτηματολογίου να λάβουν μέρος οι γυναίκες που γέννησαν στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια, με σκοπό τη διερεύνηση και καταγραφή των εμπειριών των ίδιων των γυναικών και του βαθμού ικανοποίησης τους από την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας.

Με σύνθημα «Ο Σεβασμός δεν είναι συναίσθημα. Είναι ορθή κλινική πρακτική», οι γυναίκες καλούνται να καταθέσουν τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους, απαντώντας ανώνυμα στο διαδικτυακό ερωτηματολόγιο.

Σύμφωνα με το ΤΕΠΑΚ, το έργο αποβλέπει στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με αυτά τα ζητήματα στη χώρα μας και παράλληλα στη διαμόρφωση εισηγήσεων και ανάληψη δράσης για την προώθηση βέλτιστων πρακτικών, εργαλείων και κριτήριων ποιότητας.

Υψηλό το ποσοστό των καισαρικών

Μιλώντας στο YgeiaWatch,  o Καθηγητής Μεθοδολογίας Έρευνας στις Επιστήμες Υγείας και Βιοστατιστικής του Τμήματος Νοσηλευτικής, Δρ Νίκος Μίτλεττον, έκανε αναφορά στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καισαρικών, που θέλει την Κύπρο να βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών με αυξητική μάλιστα τάση.

«Είναι σίγουρα πολύ θετική εξέλιξη ότι έχει συσταθεί πλέον Εθνική Επιτροπή από το Υπουργείο Υγείας για να μελετήσει τις διαστάσεις αυτού του σύνθετου ζητήματος, ώστε να καταρτιστεί Εθνική Στρατηγική για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού, αλλά και την πρόληψη της προωρότητας», είπε.

Το ποσοστό των καισαρικών, πρόσθεσε, είναι ένας μόνο δείκτης της ποιότητας της μαιευτικής φροντίδας, όπως δείκτες ποιότητας είναι και το ποσοστό περινεοτομών οποίο είναι επίσης πολύ υψηλό, τα ποσοστά θηλασμού (πολύ χαμηλά) και πολλοί άλλοι.

«Πέραν όμως από τους αντικειμενικούς, όπως θα τους ονομάζαμε, επιδημιολογικούς δείκτες περιγεννητικής υγείας, εξίσου σημαντικό είναι να καταγράφεται η εμπειρία των ίδιων των γυναικών και η δική τους αξιολόγηση από τη φροντίδα που έχουν λάβει».

Όπως εξήγησε ο Δρ. Μίτλεττον η  αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας από τους ίδιους τους/τις  αποδέκτες της φροντίδας αποτελεί βασική αρχή και δείκτη ποιότητας, στην αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας γενικότερα, και όχι μόνο στις  υπηρεσίες φροντίδας μητέρας-νεογνού.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα