ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έργο για τη ψυχική ανθεκτικότητα των νέων

24 Ιανουαρίου 2024, 12:37

images

Στρατηγικός στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η προσφορά ποιοτικής προληπτικής φροντίδας μέσω σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης προληπτικών προγραμμάτων και προαγωγής της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Δαμιανό.

Στην Κύπρο, σημείωσε ο κ. Δαμιανός, η πρόοδος που σημειώθηκε στον τομέα της δημόσιας υγείας τις τελευταίες δεκαετίες ήταν τεράστια.

«Έχουν επενδυθεί σημαντικοί οικονομικοί πόροι, τόσο από το κράτος, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, σε μια κοινωνία που εξελίσσεται συνεχώς, δημιουργώντας νέες και καθημερινά αυξημένες ανάγκες υγείας, είμαστε υποχρεωμένοι να καινοτομούμε περαιτέρω και να ενισχύουμε ανάλογα τις υπηρεσίες μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανό, η πανδημία του COVID-19 και η αύξηση του κόστους ζωής είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία έχουν δείξει ότι, σε σύγκριση με πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες, οι νέοι έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα περισσότερο», συμπλήρωσε.

Στον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια συνάντηση για το έργο «Ενίσχυση της Ψυχικής Ανθεκτικότητας των Νέων στην Κύπρο», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας ευχαρίστησε θερμά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή της να χρηματοδοτήσει το έργο και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο Υπουργείο Υγείας για τα επόμενα δύο χρόνια. Ευχαρίστησε επίσης την UNICEF, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση του έργου.

Τον χαιρετισμό του κ. Δαμιανού ανέγνωσε ο Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, Ευαγόρας Ταμπούρης.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, το έργο θα συμβάλει σημαντικά στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας να αναπτύξει μια Εθνική Στρατηγική για την Ψυχική Υγεία, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή για την ενίσχυση της συνεργασίας μας, με τους νέους μας για την προώθηση της ψυχικής υγείας. Υπάρχει προθυμία και κίνητρο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προώθηση της ψυχικής ευεξίας των νέων, καθώς και για τη βελτίωση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξής τους», κατέληξε.

Τα αποτελέσματα του έργου θα συνεισφέρουν σημαντικά στην  ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής Ψυχικής Υγείας και στο πεδίο της ψυχικής ανθεκτικότητας του νεανικού πληθυσμού στην Κύπρο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο θα έχει διάρκεια 26 μήνες, ανέρχεται στις €500.000.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα