ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα: Τελικά στις σχέσεις τα ετερώνυμα… δεν έλκονται

04 September 2023, 21:51

images

Έρευνα επιστημόνων που μελέτησε 133 διαφορετικά χαρακτηριστικά και πεποιθήσεις σχεδόν 80.000 ζευγαριών στη Βρετανία κατέληξε στο συμπέρασμα πως εν τέλει είναι πιο πιθανό δύο άνθρωποι να δημιουργήσουν σχέση όταν έχουν περισσότερα κοινά παρά διαφορετικά στοιχεία.

Αντικρούοντας τη θεωρία πως στις ρομαντικές σχέσεις «τα ετερώνυμα έλκονται», οι ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Colorado Boulder διαπίστωσαν πως οι περισσότεροι τείνουν προς το λεγόμενο «ταιριαστό ζευγάρωμα», δηλαδή καταλήγουν με συντρόφους με τους οποίους μοιράζονται πολλά κοινά.

«Πολλά μοντέλα στη γενετική υποθέτουν πως το ανθρώπινο ζευγάρωμα είναι τυχαίο. Αυτή η μελέτη δείχνει πως αυτή η υπόθεση είναι μάλλον λανθασμένη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ματ Κέλερ.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν στοιχεία από το πρόγραμμα UK Biobank, μια βιοτράπεζα που από το 2006 συλλέγει στοιχεία γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικής έκθεσης από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να διαπιστώσει πώς επηρεάζουν την ανάπτυξη ασθενειών.

Η έρευνα περιλάμβανε από στοιχεία για πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις μέχρι το βάρος γέννησης και την ηλικία κατά την οποία κάποιος είχε την πρώτη του σεξουαλική επαφή.

Το χαρακτηριστικό στο οποίο τα ζευγάρια τείνουν να συμφωνούν πιο συχνά είναι πρωτίστως το έτος γέννησης. Πολύ συχνή είναι επίσης η συμφωνία ως προς τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, το επίπεδο εκπαίδευσης και ορισμένους επιμέρους δείκτες IQ.

Ομοιότητα τείνει να υπάρχει επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις ζευγαριών στο αν και οι δύο φορούν γυαλιά ή όχι, στο βάρος που είχαν όταν γεννήθηκαν, στην ηλικία του πατέρα του καθενός, στο χρώμα των μαλλιών τους, στο αν ζουν ή όχι οι μητέρες τους, στο κάπνισμα και στο πόσο συχνά καταναλώνουν οινοπνευματώδη, πόσα αδέρφια έχει ο καθένας, στα γενικότερα επίπεδα ευτυχίας, μοναξιάς και οικονομικής αυτάρκειας, καθώς ακόμα και στο αν έχουν νιώσει ποτέ ευέξαπτοι επί δύο συναπτές ημέρες.

Από τα λιγότερο κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο συντρόφων σε ένα ζευγάρι στη Βρετανία είναι το κατά πόσο ο καθένας είναι «πρωινό πουλί» ή «κουκουβάγια της νύχτας», η τάση προς ανησυχία, τα προβλήματα ακοής και το αν είναι αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες.

Η συμφωνία χαρακτήρων και χαρακτηριστικών έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, με το ότι αμφότεροι σε ένα ζευγάρι μπορεί να μεγάλωσαν στην ίδια περιοχή, ότι πολλοί στρέφονται σε άτομα με τα οποία έχουν πράγματα να μοιραστούν, αλλά και στο ότι όσο περισσότερο χρόνο είναι μαζί ένα ζευγάρι, τόσο περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά μπορεί να αναπτύξει.

Σχετικά Άρθρα