ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα ΙΝΓΚ: H αξία ελληνικού φασκόμηλου για Αλτσχάιμερ

05 Ιανουαρίου 2024, 17:58

images

Ομάδα ερευνητών από τα Τμήματα Νευρογενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) μελέτησε τις ευεργετικές ιδιότητες εκχυλισμάτων από ελληνικό φασκόμηλο σε σχέση με τη νόσο Alzheimer (Alzheimer’s Disease, AD). Όπως αναφέρει το ΙΝΓΚ στο ενημερωτικό του δελτίο για τον Ιανουάριο τα ευρήματα της έρευνας επικυρώνουν περαιτέρω το νευροπροστατευτικό δυναμικό του ελληνικού φασκόμηλου και υποστηρίζουν την χρήση του ως αντιοξειδωτικό.

«Οι συγκεκριμένες ιδιότητες καθιστούν το ελληνικό φασκόμηλο ως μια δυνητική πηγή για τη λήψη εκχυλισμάτων ή βιοδραστικών ουσιών για την παραγωγή σκευασμάτων που θα έχουν ευεργετικές ιδιότητες έναντι της νόσου Alzheimer», αναφέρεται.

Όπως διευκρινίζεται, δύο από τα κύρια χαρακτηριστικά της AD στον εγκέφαλο, είναι η παρουσία εξωκυτταρικών πλακών αποτελούμενες από βήτα-αμυλοειδή (Αβ), οι οποίες προκαλούν τοξικότητα στους νευρώνες, και το αυξημένο οξειδωτικό στρες. Μάλιστα, αναφέρεται, αυτά τα δύο συμπτώματα φαίνονται να είναι συνδεδεμένα μιας και το οξειδωτικό στρες αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν την εναπόθεση Αβ πεπτιδίων, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν περαιτέρω αύξηση του οξειδωτικού στρες, ενισχύοντας τη νευροτοξικότητα στον εγκέφαλο.

Η  ανάγκη ανάπτυξης νέων αποτελεσματικών φαρμάκων για την AD παραμένει, με την στόχευση των πλακών των βήτα αμυλοειδών να αποτελεί την κύρια στρατηγική, σημειώνεται.

«Λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων τους για την ανθρώπινη υγεία, τα φαρμακευτικά φυτά συνιστούν μια μεγάλη δεξαμενή που μπορεί να διερευνηθεί για την εύρεση εκχυλισμάτων ή χημικών ουσιών με ισχυρό νευροπροστατευτικό δυναμικό, το οποίο θα αντιταχθεί αποτελεσματικά στη νευροτοξικότητα που προκαλείται από τη συσσώρευση των βήτα-αμυλοειδών», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η παρουσία μιας τέτοιας επίδρασης σε συνδυασμό με μια σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα μπορεί να ορίσει κάποια φαρμακευτικά φυτά ως πιθανές πηγές για την ανάπτυξη φαρμάκων ή τροφίμων τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να δρουν θεραπευτικά απέναντι στη νόσο Alzheimer.

«Συμπερασματικά, τα ευρήματά μας επικυρώνουν περαιτέρω το νευροπροστατευτικό δυναμικό του ελληνικού φασκόμηλου και υποστηρίζουν την χρήση του ως αντιοξειδωτικό. Οι συγκεκριμένες ιδιότητες καθιστούν το ελληνικό φασκόμηλο ως μια δυνητική πηγή για τη λήψη εκχυλισμάτων ή βιοδραστικών ουσιών για την παραγωγή σκευασμάτων που θα έχουν ευεργετικές ιδιότητες έναντι της νόσου Alzheimer. Τέλος, τα αποτελέσματά μας ενθαρρύνουν την περαιτέρω κλασματοποίηση φυτικών εκχυλισμάτων για τη δημιουργία μειγμάτων βελτιωμένων βιολογικών ιδιοτήτων», αναφέρει το Ινστιτούτο.

Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Plants με τίτλο “Chemical Profiling and Antioxidant and Anti-Amyloid Capacities of Salvia fruticosa Extracts from Greece”.

Η ομάδα ερευνητών ήταν από τα Τμήματα Νευρογενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) (Δρ Αντώνης Βερβέρης, Καθ. Κυπρούλα Χριστοδούλου), Γενετικής του Καρκίνου, Θεραπευτικής και Υπερδομικής Παθολογίας του ΙΝΓΚ (Δρ Σωτήρης Κυριάκου, Καθ. Μιχάλης Παναγιωτίδης), Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Δρ Μιχάλης Πλιούκας), και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό “Δήμητρα” (Δρ Πασχαλίνα Χατζοπούλου).

Η έρευνα βρίσκεται σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://www.mdpi.com/2223-7747/12/18/3191

Σχετικά Άρθρα