ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα για το κοινωνικό προφίλ του εμβολιασμού στην Κύπρο

07 Αυγούστου 2021, 11:14

images

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη κοινωνική μελέτη από επιστήμονες του «Ας το συζητήσουμε» της ΟΣΑΚ, η οποία στόχο έχει να δημιουργήσει το κοινωνικό προφίλ του εμβολιασμού στην Κύπρο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Σε ανακοίνωση, η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι στόχος της ερευνητικής ομάδας, της οποίας επικεφαλής είναι ο Καθηγητής  Κωνσταντίνος Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), είναι «να συμπληρωθούν όσο το δυνατό περισσότερα ερωτηματολόγια, ώστε να καταγραφούν, με μεγαλύτερη ευκρίνεια οι απόψεις και αντιλήψεις των πολιτών γύρω από τα εμβόλια και τον εμβολιασμό».

Προσθέτει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποτελέσουν εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων αλλά και του υπουργείου Υγείας για τον καταρτισμό δράσεων οι οποίες, στόχο θα έχουν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών σε ό,τι αφορά τη σωστή ενημέρωση τους, τις ανησυχίες ή/και τους φόβους τους.

Επιπρόσθετα, η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι η έρευνα συμβάλλει στην καλύτερη καταγραφή και κατανόηση του φαινομένου της παραπληροφόρησης των πολιτών, σε θέματα ασφάλειας και υγείας.

Αναφέρει επίσης ότι η έρευνα διεξάγεται με τηλεφωνικές συνομιλίες (με τυχαία επιλογή τηλεφωνικών αριθμών και ανώνυμα), κατά τις οποίες οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα και μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, στον σύνδεσμο (https://www.research.net/r/imrunic21Aw031s035) και πάλι ανώνυμα.

Η ΟΣΑΚ σημειώνει ότι επιστημονικοί συνεργάτες στην έρευνα είναι οι Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, Μέλος της ΣΕΕ, ο Δρ Χρήστος Πέτρου, Σύμβουλος του υπ. Υγείας για θέματα εμβολιασμών και ο Πέτρος Πετρίκκος, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Πανεπιστημίο Λευκωσίας.

Τέλος, η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι η έρευνα γίνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η συλλογή δεδομένων από την IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και έχει λάβει θετική έγκριση γνωμοδότησης από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου.

Σχετικά Άρθρα