ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα για μικροπλαστικά στις θάλασσες

13 Ιουλίου 2022, 12:13

images

Τριετές ερευνητικό έργο του Κέντρου  Μελετών «Ακτή», στοχεύει στον εντοπισμό και καταγραφή μικροπλαστικών  στην ακτογραμμή και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Σε  ανακοίνωση της εταιρείας Columbia Shipmanagement, η οποία στηρίζει το  έργο, αναφέρεται ότι, αναγνωρίζοντας τις επιβλαβείς επιπτώσεις των μικροπλαστικών, τόσο στο θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και στην ανθρώπινη  υγεία, εντείνονται οι προσπάθειες ελαχιστοποίησης τους και ως εκ τούτου τροχοδρομούνται μελέτες και αναλύσεις παραλιών του νησιού.

Οι μελέτες θα περιλαμβάνουν τη δειγματοληψία από πέντε δημοφιλείς και  πέντε απομακρυσμένες παραλίες, κατά την καλοκαιρινή και τη χειμερινή  περίοδο του 2022, ενώ η εργαστηριακή ανάλυση θα διενεργηθεί από το Τμήμα  Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τα  αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται να καταγράψουν τις τέσσερις  παραλίες που έχουν μολυνθεί περισσότερο από τα μικροπλαστικά, ενώ η  δειγματοληψία και οι αναλύσεις θα συνεχίσουν κατά τα επόμενα δύο χρόνια,  καταγράφοντας το ποσοστό και το είδος των ευρημάτων.

Το ερευνητικό έργο, προστίθεται, εκτιμάται πως θα δημιουργήσει την πρώτη  από μια σειρά επιστημονικών δεδομένων συστηματικής παρακολούθησης  μικροπλαστικών στην Κύπρο και θα αποτελέσει τον άξονα για την χάραξη  αποτελεσματικής στρατηγικής και δράσεων για την αντιμετώπιση της  πλαστικής ρύπανσης.

Για την ολοκλήρωση του  έργου, το Κέντρο Μελετών ΑΚΤΗ προγραμματίζει να καλέσει ως  συμμετέχοντες, ασκούμενους, φοιτητές, πολίτες και εθελοντές.


Σχετικά Άρθρα