ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έπονται «τολμηρές» αποφάσεις για χαλαρώσεις μέτρων

15 Μαρτίου 2022, 07:35

images

Μικρές χαλαρώσεις κλείδωσαν στη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, οι οποίες θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο, αύριο Τετάρτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας επεφύλαξαν πιο τολμηρές αποφάσεις για την επόμενη εβδομάδα.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί αύριο εισήγηση για επέκταση της διαδικασίας του Test to Stay σε νηπιαγωγεία, προδημοτική και ειδικά σχολεία. Με βάση την εισήγηση η διαδικασία θα εφαρμόζεται κάθε τρίτη, πέμπτη και έβδομη ημέρα και όχι καθημερινά όπως ισχύει σήμερα.

Μεταξύ των χαλαρώσεων είναι η επιστροφή των σχολικών εκδρομών καθώς επίσης, η άρση της απαγόρευσης διανυκτέρευσης των ενοίκων σε γηροκομεία και κλειστές δομές.

Πληθαίνουν οι μαθητές στις παρελάσεις 

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθεί και η αύξηση του αριθμού των μαθητών και των ατόμων των σωματείων στις εθνικές παρελάσεις.

Στα λύκεια θα δικαιούνται να συμμετέχουν στην παρέλαση 50 μαθητές από κάθε σχολείο, από 40 που ισχύει σήμερα. Στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται στους 40 μαθητές για κάθε ίδρυμα.

Στα σωματεία ο αριθμός αυξάνεται επίσης στα 40 άτομα από 15 που ισχύει σήμερα.

Πράσινο στη χορήγηση τέταρτης δόσης 

Στο μεταξύ η Επιτροπή Εμβολιασμών, άναψε χθες το πράσινο φως για τη χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σε άτομα άνω των 70 ετών, σε άτομα που διαμένουν ή εργάζονται στους οίκους ευγηρίας, στους επαγγελματίες υγείας και στους ανοσοκατασταλμένους.

Νοείται ότι για χορήγηση της τέταρτης δόσης πρέπει να παρέλθουν πέντε μήνες από τη χορήγηση της τρίτης.

Επιπρόσθετα αποφασίστηκε πως τα άτομα άνω των 12 ετών μπορούν να λάβουν την τρίτη δόση με εμβόλιο MRNA, δηλαδή Pfizer ή Moderna. Νοουμένου ότι έχουν παρέλθει έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Από τις αποφάσεις αυτές δεν θα επηρεάζεται το safepass των πολιτών.

Σύστημα επιτήρησης και μάσκα επί τάπητος την ερχόμενη Τρίτη 

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας επεφύλαξαν τολμηρές αποφάσεις για τη συνεδρία της ερχόμενης Τρίτης.

Οι επιδημιολόγοι δεν ανησυχούν ότι υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού της όλης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, επισημαίνοντας ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια και ότι τα νέα κρούσματα δεν έχουν αντανάκλαση πάνω στις εισαγωγές.

Οι επιδημιολόγοι αποδίδουν τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων στις μεγάλες συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν κατά τις ημέρες των καρναβαλιών, δεδομένου ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων στη Λεμεσό.

Την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται να διεξαχθεί εμπεριστατωμένη συζήτηση στη βάση των εισηγήσεων των επιστημόνων για πλήρη διαφοροποίηση του πλαισίου του συστήματος επιτήρησης.

Η τάση όπως έχει διαφανεί κατά τη χθεσινή σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας με τον υπουργό Υγείας, είναι να ελέγχονται μόνο όσοι έχουν συμπτώματα και να μην υποβάλλονται σε rapid test όλοι όσοι δηλώνουν επαφές.

Για την ερχόμενη Τρίτη διαφυλάχθηκε και η απόφαση για αφαίρεση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Αναμένεται να αποφασιστεί επίσης η μείωση των rapid test στα σχολεία, σε μια φορά την εβδομάδα, αντί δύο φορές.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα