ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επίτροπος Ισότητας: Υφίστανται διακρίσεις οι γυναίκες

25 Νοεμβρίου 2022, 09:27

images

Καμία πολιτική, νομοθετική ή/και διοικητική προσπάθεια δεν μπορεί από μόνη της να άρει όλες τις ανισότητες και διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες και υπάρχει αναγκαιότητα ενίσχυσης των προγραμμάτων και των δράσεων εκ μέρους της πολιτείας με  βαθιές και ουσιαστικές τομές που να έχουν στόχο την αποδόμηση τέτοιων φαινομένων, την καλλιέργεια κουλτούρας ισότητας και πλήρους σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτό αναφέρει η Επίτροπος Ισότητας Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων σε κάθε μορφή βίας και ότι από το ξέσπασμα της COVID-19, τα δεδομένα και οι αναφορές έχουν δείξει ότι κάθε είδους βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή βία, έχει ενταθεί.

Σύμφωνα με την Επίτροπο στην Κύπρο έχουν γίνει σημαντικά βήματα με σημαντικότερο την υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη, καταπολέμηση και εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών που αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο διεθνώς, το οποίο δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη και τοποθετεί το θέμα της βίας κατά των γυναικών ως απόρροια των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και της έλλειψης σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των γυναικών.

Επισημαίνει επίσης το Νόμο που ψήφισε η Βουλή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, στον οποίο προστέθηκε και η Γυναικοκτονία ως ένα ιδιώνυμο έγκλημα, το Νόμο για την Παρενόχληση και Παρενοχλητική Παρακολούθηση καθώς και το Νόμο για την Καταπολέμηση του Σεξισμού και του Διαδικτυακά Διαδιδόμενου Σεξισμού.

Αναφέρει εξάλλου ότι από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διοργανώνονται κάθε χρόνο εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης υποδεικνύοντας ότι η βία κατά των γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Το σύνθημα  «UNITE! Activism to end violence against women and girls» για το έτος 2022 τονίζει ότι όλοι μαζί, ενωμένοι και συλλογικά θα πρέπει να εργαστούμε για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, καταλήγει. 

Σχετικά Άρθρα